Concert pascal
MOPAN Suceava

La nivel mondial, milioane de oameni suferă de artrită, o boală care nu ucide, dar care produce durere la nivelul articulațiilor inflamate. Ziua Internațională a Artritei, marcată în luna octombrie, este o zi stabilită pentru a ne aminti și pentru a crește interesul pentru această patologie și pentru modul în care afectează viețile noastre sau ale celor din jurul nostru.
Artrita este un termen foarte explicit, fiind un cuvânt derivat din limba greacă (arthros = articulație și itis = inflamație). Deși numele înseamnă „o inflamație a articulației”, artrita este rareori o problemă care nu are nici o cauză sau idiopatie (boală care se manifestă independent de alte boli ale organismului – n.r.). Guta, artroza, artrita reumatoidă sau lupusul sunt doar câteva dintre cauzele majore ale acestei patologii dureroase care scade calitatea vieții.
Artrita ne afectează pe noi ca oameni, dar apare și la alte mamifere care au articulații mobile. A fost prima dată studiată și clasificată de William Musgraves, în lucrarea sa ”De Arthritide symptomatica”, scrisă în 1715.

Fumatul, diabetul, stresul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind apariţia bolii. Fiind o boală progresivă, artrita afectează abilităţile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare.
Pentru boli precum artrita reumatoidă sau artroza nu există vindecare, dar există o serie de tratamente care pot scădea inflamația și durerea. În mare măsură ar trebui să ne concentrăm pe îmbunătățirea calității vieții, pe intensificarea exercițiilor fizice și pe reducerea greutății corporale. Dincolo de acestea există tratamente multiple care pot reduce durerea și ameliora suferința, însă nu o pot vindeca
Exercițiile fizice și kinetoterapia sunt utile în aceste boli articulare, dar durerea este unul din factorii principali pentru care pacienții refuză mișcarea. Orice mișcare doare, însă cea articulară este unul dintre cele mai bune tratamente. Menținând articulațiile mobile, scădem inflamația și există studii care arată că durerea scade pe termen lung atunci când ne mișcăm constant.

Cum putem preveni această boală

Mulți asociază patologia artritică cu oameni bătrâni și cu multe boli, și studiile confirmă acest lucru; de obicei pacienții care au peste 65 de ani au artroze idiopatice. Însă această asociere omite pacienții tineri, sub 65 de ani (cam 30%!), unii având probleme chiar din adolescență sau copilărie.

O informație în plus nu strică niciodată, așa că îți recomand să îți faci timp pentru a citi mai mult despre această problemă pentru a o tolera mai ușor, sau pentru a-i ajuta pe cei din jurul tău (părinți, bunici) atunci când au o problemă de acest fel. Pașii făcuți pentru a preveni patologia artrozică din jurul vârstei de 20 de ani pot fi soluția pentru niște articulații sănătoase pe termen lung. De asemenea, există câțiva factori de risc cunoscuți și puteți afla care sunt aceștia la un consult medical.

Ziua Internațională a Artritei este un moment bun pentru a face un pas înainte și a fi aproape de cei care au probleme articulare. Dacă ai familie sau prieteni care suferă, ia-ți o zi liberă și ajută-i cu treburile mai grele din jurul casei. Le vei face ziua mai bună și vei avea satisfacția de a face un om fericit. Într-o zi, peste mulți ani, s-ar putea ca favorul să ți se întoarcă…

În cazul unor dureri articulare, vă puteți programa la un consult de specialitate la dr. Marius Sainiuc, medic specialist Ortopedie-Traumatologie la Policlinica Dorna Medical din Vatra Dornei. Pentru prevenția și ținerea sub control a atrozei, puteți să faceți ședințe individualizate de fizioterapie și kinetoterapie, sub ghidarea și supravegherea doamnei kinetoterapeut Ana Chirilă.

Programări Policlinica Vatra Dornei:

☎ 0330 100 427
☎ 0751 516 175
☎ 0751 191 445

În plus, în Centrele de Imagistică Dorna Medical din Vatra Dornei, Rădăuți și Fălticeni, puteți să faceți investigații  imagistice de înaltă performanță!

Programări Vatra Dornei:

☎ 0330 100 427
☎ 0751 516 175
☎ 0751 191 445

Programări Fălticeni:

☎ 0330 11 44 66
☎ 0752 220 411

Programări Rădăuți:

☎ 0330 19 02 04
☎  0752 220 605

Autor: Dr. Marius Sainiuc

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava