Concert pascal
MOPAN Suceava

Sîmbătă în prezența premierului Ludovic Orban, a directorului general al Transgaz dar și a altor miniștri și parlamentari liberali suceveni a fost predat amplasamentul pentru construirea magistralei de gaz metan pe traseul până la Vatra Dornei. De menționat că înainte de această operațiune oficialii guvernamentali au participat la inaugurarea rețelei de distribuție a gazului metan de la Moara.

Investiția se va realiza cu fonduri europene România urmând să beneficieze în următorii șapte ani de un miliard de euro pentru înființarea de rețele de distribuție de gaz metan în localități ”Domnul primar, care este un gospodar a reușit să găsească o companie care a finanțat introducerea gazului metan. Nu toate comunitățile locale au această posibilitate. Din cauza asta decizia noastră a fost să obținem fonduri europene pentru a susține comunitățile locale pentru finanțarea investițiilor de distribuție a gazului metan pe raza localităților.

Din fonduri europene vom aloca 1 miliard de euro în următorii 7 ani pentru finanțarea înființării de rețele de distribuție de gaz metan în localități. Pe exercițiul 2014 – 2020 suntem pe punctul de a obține aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea unei sume de 200 de milioane de euro pentru aceste obiective de investiții. Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am anunțat vor fi alocați din bugetul multianual al Comisiei Europene pentru 2021 – 2026. Prin această alocare, obiectivul nostru este să dublăm numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la rețeaua de gaz metan.

Prezența gazului constituie un element important pentru stimularea investițiilor în localități. Extinderea rețelei de gaz trebuie să se bizuie și pe o creștere semnificativă a investițiilor TRANSGAZ în realizarea de magistrale care să ducă rețelele principale în toate zonele țării. Știu că TRANSGAZ are un amplu plan de extindere a rețelei aici, în județul Suceava. În cursul zilei de astăzi se va preda amplasamentul și va începe lucrarea de construcție a magistralei pe traseul până la Vatra Dornei.

Obiectivul TRANSGAZ este de a închide inelul pe frontiera nordică a României, între magistrala de vest, dinspre Satu Mare și Suceava. TRANSGAZ va face aceste investiții importante, pe lângă investițiile deja enumerate. Este un proiect pe care noi îl susținem de mult timp. Noi am modificat legea energie electrice și a gazului natural și am prevăzut ca o parte din impozitele care vor fi plătite de cei care vor exploata zăcămintele de gaz de la Marea Neagră, 50% să se facă parte într-un fond care să extindă investițiile în gazul natural, fie investiții în extinderea rețelelor de gaz, fie în capacități de procesare a gazului natural”, a declarat Orban.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mulțumit premierului Ludovic Orban pentru sprijinul acordat, reamintind dificultățile cu care s-a confruntat proiectul de alimentare cu gaz metan a Bazinului Dornelor, încă de la început. ”La Vatra Dornei avem o centrală de împrumut, făcută pe acel celebru proiect de utilități și mediu, care de 15 ani zace. Astăzi, în sfârșit se predă amplasamentul cu două hotărâri de guvern date de guvernul Orban, pentru scoatere din circuitul agricol și forestier al terenului, să se înceapă lucrarea, pentru că este nevoie de gaze și la Vatra Dornei. Știți bine că în iarnă era să rămână Dorna fără căldură iar la cererea noastră guvernul Orban ne-a ajutat iar eu mulțumesc. Eu vreau ca modelul de la Moara să îl ia și alți primari. Avem 26 de studii de fezabilitate în linie dreaptă la alte primării dar sunt alte circa 70 de comune din județul Suceava care așteaptă gaz metan. De aceea vom avea întâlniri de lucru cu primarii, repede, pentru studii de fezabilitate, documentații. Este un pas uriaș spre independență energetică, spre stoparea defrișărilor, pentru că acest gaz metan înseamnă economie la lemnul de foc. Înseamnă civilizație, înseamnă atractivitate pentru agenții economici pe care îi așteptăm să investească în județul Suceava. Domnule prim ministru, în luna noiembrie anul trecut am semnat cel mai mare proiect pentru județul Suceava cu ministrul Boloș, 234 milioane de euro pentru apă și canal la 235 de mii de locuitori din acest județ. Ați deblocat acest proiect dumneavoastră. Dacă venim și cu gazul metan, asta înseamnă civilizație pentru populația județului Suceava. Nu am decât să îmi exprim bucuria pentru că astăzi s-a semnat contractul pentru acest amplasament către Vatra Dornei, chiar dacă a durat atât de mult, cu polemici în presă, cu diferite discuții. În sfârșit se întâmplă ceva concret. Cu atâtea necazuri care au fost peste județul Suceava mai vine și soarele și câteva vești bune”, a spus Flutur.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava