MOPAN Suceava

Pompierii militari suceveni au intervenit ieri, la ora 17:12, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în satul Chilișeni, comuna Udești.
S-a intervenit cu 5 autospeciale de stingere, de la Detașamentul de Pompieri Suceava și de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Udești și Verești. La fața locului s-a deplasat și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor, ardea o construcție anexată la un grajd de animale, cu o suprafață totală de aproximativ 1.250 mp, cu pericol de propagare la întreaga clădire.
Echipajul SMURD a preluat un bărbat, de 49 de ani, în stare de inconștiență și a început manevrele de resuscitare. Un echipaj SAJ a sosit în sprijin, însă în ciuda eforturilor celor două echipaje medicale, victima nu și-a mai revenit, fiind declarat decesul.

Au ars obiecte de mobilier, aparate electrocasnice, precum și planșeul din lemn și astereala acoperișului construcției anexă, pe o suprafață totală de aproximativ 160 mp. S-au degradat pereții portanți, instalația electrică și tehnologică și acoperișul din azbociment, pe aproximativ 180 mp.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs în momentul schimbării unei butelii de aragaz, din cauza folosirii flăcării deschise pentru verificarea etanșeității instalației.
Incendiul a fost lichidat la ora 19:35, iar pompierii și ceilalți participanți la intervenție au salvat restul grajdului și animalele din interior (90 de bovine).

* * *

Explozia unei butelii de aragaz poate avea, deseori, urmări catastrofale. În afara distrugerii de bunuri, în explozie mor oameni care fie manevrează greşit butelia, fie au ghinionul de a se afla în preajma acesteia.

Având în vedere impactul şi amploarea unor astfel de tragedii provocate de folosirea necorespunzătoare a buteliilor de către cetăţeni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava face câteva recomandări pentru folosirea corectă a acestora:

• Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare;
• Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală;
• Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea;
• Nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare;
• Nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc).

Este strict interzis efectuarea etanșeității cu flacără deschisă, deoarece aceasta poate conduce la accidente grave!

La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun.
În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei şi verificarea etanşeităţii se vor executa de către personalul persoanei juridice distribuitoare.

Recomandăm cetăţenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la staţiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanşeităţii! Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată, buteliile se deformează şi se poate provoca apariţia unor pori în zona sudurilor, prin care poate ieşi gazul, generând astfel acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie!

În timpul verificării etanşeităţii, se vor controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia; locul de ieşire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele feţe ale piuliţei olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare şi de ieşire cu corpul regulatorului de presiune; corpul regulatorului de presiune; capetele furtunului şi furtunul, pe toată suprafaţa lui; locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor şi robinetele aparatului de utilizare.
Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise!

În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:
• se închid robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
• nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.

În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa întreprinderea distribuitoare.

Înainte de aprinderea focului, dacă în încăpere nu se simte miros de G.P.L., se iniţiază flacăra, apoi se deschide robinetul aparatului de utilizare.

După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare.

Pentru siguranţa dumneavoastră, a familiei şi a comunităţii în care trăiţi, respectaţi instrucţiunile de utilizare a buteliilor!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava