Concert pascal
MOPAN Suceava

Duminică, 15 mai 2022, comunitatea romano-catolică din Suceava a celebrat hramul bisericii „Sfântul Ioan Nepomuk”. Sărbătoarea a început la ora 9:00 cu Sfânta Liturghie în limba polonă celebrată de pr. dr. Stanislav Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, urmată la ora 10:00 de Sfânta Liturghie în limba germană celebrată de pr. dr. Iosif Antili de la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, iar apoi la ora 11:30 Sfânta Liturghie solemnă concelebrată, prezidată de pr. Eduard Soare, paroh al bisericii „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Rădăuți împreună cu pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina și parohul comunității din Suceava, precum şi numeroși preoți din parohiile diecezei de Iași. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Irinel-Iosif Iosub, paroh al bisericii „Sfântul Mihail” din Săbăoani. La celebrări au participat: președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele uniunii Victoria Longher, precum și credincioși din decantul de Bucovina.

Sfântul al cărui patron îl are această biserică a fost un preot și martir catolic, probabil de origine germană, primind la naștere numele de Johannes Welfin din Pomuk, astăzi Nepomuk, o mică localitate din regiunea Boemia, Republica Cehă.

Legenda spune că pr. Ioan Nepomuk a fost schingiuit și omorât, fiind aruncat în apele râului Valtava de pe podul Carol, deoarece a respectat secretul spovezii și nu a vrut să-i divulge regelui Venceslau păcatele spovedite de către soția acestuia. Pe 14 aprilie 1719, după mai bine de 300 de ani de la moartea sa, corpul său a fost deshumat şi, spre uimirea tuturor, limba sa era intactă. Confirmând cinstirea adusă de veacuri şi minunile săvârşite la mormântul lui Ioan Nepomuk, Papa Benedict al XIII-lea, în anul 1729, l-a ridicat la cinstea sfintelor altare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava