Concert pascal
MOPAN Suceava

În perioada 5-9 iunie, va avea loc a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Cărţii „Axis Libri” de la Galaţi, înscrisă în seria evenimentelor dedicate Anului Cărţii.

Dedicat tuturor vîrstelor şi etniilor, festivalul va avea loc în Centrul Vechi, pe Aleea Domnească (Zona P-urilor spre Elice – azi denumită „Piaţa Axis Libri”) unde va fi realizat un complex expozițional cu aproximativ 40 de standuri mobile outdoor,unde se vor expune ultimele apariții editoriale de la edituri românești și străine.

Autorii Polirom prezenţi anul acesta la festival vor fi: Cezar Amariei, Valeriu Gherghel şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

Programul nostru de evenimente, mai jos:

Miercuri, 5 iunie
• ora 18.15: Ego. Proză: Cezar Amariei, Zilele noastre mărunte
Invitaţi, alături de autor: Viorel Ilişoi, Doru Căstăian, A.G. Secară
Va modera: Geta Eftimie

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Vineri, 7 iunie
• ora 18.00: Ego. Proză: Bogdan-Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser
Invitaţi, alături de autor: Cezar Amariei, A.G. Secară
Va modera: Geta Eftimie

Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

„Oare de ce (mai) citim? Un înțelept a găsit răspunsul: pentru a trăi pur și simplu. Citește ca să trăiești… Omul vrea să priceapă ceea ce trăiește. Iar pentru a înțelege este nevoie de cărți. Citim, așadar, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine, pentru a ne lărgi sinele, citim pentru a trăi… În fond, am învățat să iubim din poemele trubadurilor. Poeții au inventat iubirea-pasiune. Ei au descris iubirea tenace dintre doi amanți separați, iubirea care se manifestă și în absența celuilalt. Prin urmare, omul mai întîi a citit, și-a imaginat, și abia după aceea s-a întrebat dacă iubește aievea. A citit și abia apoi a trăit.” (Valeriu Gherghel)

Mai multe detalii despre festival, aici.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava