Concert pascal
MOPAN Suceava

Prefectura Suceava a transmis că au fost luate mai multe măsuri suplimentare pentru decongestionarea traficului greu prin punctul de trecere al frontierei Siret. În ceea ce privește măsurile adoptate pentru fluidizarea traficului de mărfuri prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret (îndeseobi a transporturilor de material umanitar destinate cetățenilor ucraineni), prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 35 din data de 19 mai 2022 s-a stabilit necesitatea prioritizării accesului transporturilor de asistență umanitară destinate regiunilor din Ucraina și facilitarea tranzitului acestora prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în vederea asigurării integrității materialelor perisabile și de primă necesitate, cu respectarea procedurilor în vigoare. Mecanismul de prioritizare, încadrarea în criteriile de prioritizare, modalitatea de însoțire către culoarul de trecere a fost stabilit în cadrul ședințelor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava / ședințele tehnice operative de lucru din POA Siret din perioadele 19.04, 19.05 și 31.05.2022.

Potrivit Prefecturii, în perioada 6-13 iunie 2022, personalul Punctului Operativ Avansat a prioritizat un număr total de 23 transporturi ajutoare umanitare.

În aceeași perioadă, personalul care încadrează funcțiunile Punctului Operativ Avansat Siret s-a întrunit zilnic în cadrul ședințelor operative pentru identificarea și stabilirea unor măsuri cu caracter operativ, care să vizeze fluidizarea traficului rutier (mărfuri) în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, reducerea la minim a riscurilor de producere a situațiilor de urgență pe distanța de dispunere a automarfarelor, în condițiile adresabilității ridicate a acestora pentru din țară către Ucraina, prin orașul Siret.

De asemenea, în data de 12 iunie 2022 a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, în format restrâns, fiind urmărită identificarea rutelor alternative de trafic greu, fără abordarea Drumului Național DN 2, pe segmentul Siret – Dărmănești.

„Zilnic în perioada 6-13 iunie 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a implicat efective dimensionate conform necesităților operative și de susținere a funcționării secțiunilor din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret, respectiv 39 cadre. De menționat este faptul că în permanență sunt alocate în vederea gestionării unor eventuale situații de urgență pe distanța de dispunere în așteptare a mijloacelor de transport mărfuri 2 ambulanțe SMURD tip B2 (în proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei Siret și în subunitatea Gărzii de Intervenție Siret), respectiv o autospecială de primă intervenție și comandă care să asigure prima intervenție în situația producerii unui incendiu în coloana de dispunere a automarfarelor sau alte situații de urgență de natură medicală”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava. Potrivit aceleiași surse, în vederea asigurării fluidității traficului pe DN 2, pe segmentul de drum Suceava – Siret și în special în zona punctului de Trecere a Frontierei Siret, la nivelul IPJ Suceava, în perioada Minivacanței de Rusalii (10 – 13.06.2022), au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor de poliție rutieră și ordine publică care au acționat în teren,  precum și de dimensionare în dinamică în funcție de valorile de trafic înregistrate și alte misiuni operative și cu caracter umanitar ce se desfășoară în această perioadă.

Astfel, în perioada anterioară, 1 – 9 iunie 2022 pe DN2, pe segmentul de drum Suceava – Siret s-a acționat pentru fluidizarea traficului, însoțirea transporturilor speciale și pentru asigurarea prioritizării transporturilor umanitare cu 8 lucrători de poliție rutieră dispuși zilnic pe 3 schimburi de lucru, ceea ce reprezintă un total zilnic de 24 de polițiști rutieri din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava și Poliției Orașului Siret.

„Având în vedere valorile crescute de trafic, în special reprezentat de vehiculele de mare tonaj care au ca destinație Republica Ucraina și prognoza generată de procesarea limitată de către autoritățile vamale ucrainene a acestor vehicule, la nivelul IPJ Suceava, în cooperare cu partenerii instituționali s-au analizat posibilitățile fluidizării traficului în zona vamală și pe DN2 și evitării blocajelor.

Astfel, s-a propus decongestionarea traficului prin devierea unor vehicule de mare tonaj pe DN29C, însă acest lucru nu poate fi operaționalizat datorită restricțiilor de mare tonaj impuse de podul care deservește segmentul de drum.

În acest conext, urmare a analizelor realizate și prin prognozarea dinamicii activităților de transport dar și umanitare, pentru perioada Minivacanței de Rusalii (10 – 13.06.2022), IPJ Suceava a dispus suplimentarea numărului de lucrători de poliție din dispozitiv, crearea unor puncte fixe de preselecție și organizarea de activități de patrulare și fluidizare pe traseu”, se precizează în comunicat. Astfel, Poliția Municipiului Suceava a asigurat cu un echipaj pe schimb (2 lucrători) – respectiv 6 lucrători zilnic (3 schimburi), monitorizarea și fluidizarea traficului pe segmentul E85 – Municipiul Suceava – DN2H Iacobești.

Ulterior, pe traseu, efective din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava au constituit un punct fix pe DN2 / DN17A în zona Ratoș, scopul fiind realizarea unui prim triaj și consilierea șoferilor de vehicule de mare tonaj care se deplasează către Republica Ucraina în vederea decongestionării traficului și asigurării prioritizării în funcție de criteriile de transport.

De asemenea, un alt punct fix este constitutit cu efective din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava și din cadrul Poliției Orașului Siret la intrarea în orașul Siret și intersecția către Negostina, respectiv la intersecția DN2 / DJ 209D.

Totodată, echipaje de poliție rutieră desfășoară activități de decongestionare și fluidizare trafic pe raza orașului Siret și pe tronsonul de drum Siret – Vama Siret.

Pentru perioada minivacanței de Rusalii, în cazul unor situații deosebite, generate de evenimente rutiere sau alte misiuni cu caracter special, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră a fost cooptat și un echipaj din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți care a asigurat la nevoie intervenția pe zona Iacobești – Dornești – Siret.

În total, pe perioada Minivacanței de Rusalii (10 – 13.06.2022) pentru fluidizarea și decongestionarea traficului rutier pe DN2 Suceava – Siret și în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret au acționat zilnic 32 de polițiști în trei schimburi, față de 24 de polițiști în perioada anterioară (+8 polițiști).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava