Comenzi MOPAN Suceava

Legea este complexă și necesită mult timp pentru studiu și dezbatere. S-a obținut un termen mai lung pentru intrarea în vigoare – 6 luni, pentru ca, în acest interval, să se procedeze la înființarea comisiilor, instruirea celor implicați în procedură, dar și pentru informarea/ educarea potențialilor beneficiari ai actului normativ

Cum se aplica (daca se va aplica ) in concret

Formele procedurii de insolvență reglementate de proiectul de lege sunt:
1. procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor;
2. procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active;
3. procedura simplificată (accelerată) de insolvență.

Ultima formă de procedură este strict pentru cei care nu mai au capacitate de muncă – pensionari de vârstă, deci peste 65 ani, bolnavi încadrați în grade de handicap sau pensie de boală și s-a dorit a fi o formă de protecție socială.

Procedura de insolvență pe bază de plan este concepută ca o procedură administrativă ce se va desfășura sub supravegherea/controlul unei Comisii de insolvență organizată la nivelul fiecărui județ, formată din reprezentanți ai ANPC, Ministerului Muncii și Protecției sociale și Ministerului Finanțelor Publice. Doar aspectele litigioase vor ajunge la instanță.

Procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active se aplică debitorilor a căror situație financiară este iremediabil compromisă.
Acestora li se valorifică bunurile (cu excepția celor neurmăribile) în cadrul procedurii  colective pentru a se putea acoperi o parte cât mai mare din pasiv.
Aceste proceduri sunt de competența de primă instanță a judecătoriei. Pentru apel e competent tribunalul. Pentru a se opta pentru judecătorie s-a avut în vedere faptul că procedura se aplică persoanelor fizice consumatori, aflați într-o situație financiară precară și aceștia trebuie să fie mai aproape de domiciliu, să fie cheltuieli mai reduse, dar și faptul că judecătoriile au și acum în competență contestațiile la executarea silită, acțiunile în pretenții de valoare redusă, partajele etc.
Deci nu se poate aplica pentru ca nu exista institutiile prevazute de lege.

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava