MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a depus o interpelare adresată ministrului sănătății, Florian Dorel Bodog, prin care îi atrage atenția acestuia asupra erorilor care apar în sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate. Ioan Balan a făcut referire în mod special la faptul că foarte multe persoane asigurate constată că nu sunt în baza de date a CAS în momentul în care au nevoie de asistență medicală.

„Este de-a dreptul greu de crezut faptul că după ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro în sisteme informatice, în platforme software, în implementarea cardului de sănătate și multe alte proiecte de informatizare a sistemului asigurărilor de sănătate, în anul 2017, angajați cu forme legale, care plătesc la zi contribuțiile obligatorii de sănătate, exact în momentul în care au nevoie de asistență medicală, constată cu surprindere că nu apar în bazele de date ale caselor de sănătate, sau apar ca fiind neasigurați”, a declarat deputatul liberal sucevean. El a precizat că uneori aceste erori sunt constatate și se remediază suficient de repede, însă presupun un efort mare și inutil, dar și disconfort, angajaților. Ioan Balan a mai spus că în alte situații asigurații nu au posibilitatea să se deplaseze pentru a solicita Caselor de Asigurări de Sănătate remedierea erorilor, motiv pentru care, deși au plătit contribuțiile, nu pot beneficia de serviciile medicale sau de medicamentele compensate de care au nevoie.

„Mai mult, legislația muncii și cea fiscală mențin situații încă nerezolvate, în care contribuabilii la fondul de sănătate nu pot beneficia de servicii până la efectuarea plăților în sistem”, a afirmat Ioan Balan. El a dat ca exemplu cazul unei persoane angajată pentru prima dată, sau după o întrerupere de activitate, începând cu data de 1 ale lunii, și care deși plătește asigurări cu această dată, va beneficia de calitatea de asigurat abia după prima plată a salariului, care se va efectua după 30 – 40 de zile, sau chiar mai târziu. Balan a mai spus că alte categorii de persoane care obțin venituri din activități independente se confruntă cu aceeași situație, adică plătesc, dar nu sunt asigurați.

Având în vedere toate aceste aspecte amintite anterior deputatul PNL de Suceava i-a solicitat ministrului sănătății să-i spună dacă a dispus, sau are în intenție să facă acest lucru, verificări privind identificarea motivelor pentru care în sistemele informatice privind asigurații să nu mai apară erori prin care contribuabilii, plătitori de asigurări de sănătate, să nu mai fie plimbați pe drumuri pentru a-și demonstra calitatea de asigurat. În același timp, Ioan Balan l-a întrebat pe Florian Dorel Bodog ce soluție urgentă a identificat cu privire la situația angajaților sau persoanelor care obțin venituri din alte surse și care contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate, pentru ca acestea să fie asigurate din prima zi a contribuției lor, și nu după 30 – 90 de zile, și uneori mai mult. El i-a mai transmis ministrului Bodog și că asigurarea de sănătate ar trebui să presupună acoperirea riscurilor începând din data și de la ora la care un angajat sau o persoană independentă contribuie la buget, așa cum se întâmplă în situația tuturor tipurilor de asigurări.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava