Concert pascal
MOPAN Suceava

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, deputatul Ioan Balan, a anunţat joi că punerea în valoarea a monumentelor istorice din municipiul reşedinţă de judeţ, în special cele care sunt legate de marele domnitor al Moldovei, Ştefan cel Mare, va reprezenta o prioritate pentru liberalii suceveni.
Ioan Balan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul pentru punerea în valoare a acestor monumente face parte din marele proiect pe care liderul PNL Suceava Gheorghe Flutur l-a iniţiat în urmă cu mai mulţi ani, şi anume cel de promovare a Bucovinei. „Cred că sunt câteva lucruri despre care trebuie să vorbim în Suceava ca parte a marelui proiect de promovare a Bucovinei. Iar în Suceava avem ceva extraordinar, ceva ce probabil nu au alte localităţi: îl avem pe Ştefan cel Mare”, a spus Ioan Balan. El a arătat „proiectul Ştefanian” iniţiat de Gheorghe Flutur a început cu modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, lucrări care sunt aproape de finalizare.

Ioan Balan a apreciat faptul că la acest proiect pentru modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei s-a alăturat şi primarul Ion Lungu. Liderul PNL Suceava a adăugat că un alt proiect important este punerea în valoarea a Curţii Domneşti, subliniind faptul că şi în acest caz primarul Ion Lungu a făcut paşi importanţi pentru promovarea lui. Ioan Balan a arătat că Primăria Suceava nu a cheltuit nici un ban pentru studiul de fezabilitate făcut la Curtea Domnească, acest fiind făcut în mod gratut de o firmă din Spania. Balan a mai precizat că proiectul pentru punerea în valoare a Curţii Domneşti va fi promovat pentru a fi finanţat printr-un proiect cu fonduri europene.


„În proiectul Ştefanian mai avem şi Hanul Domnesc, care chiar dacă este în proprietate privată el trebuie să intre în acest circuit”, a declarat Ioan Balan.
Liderul liberalilor suceveni a spus că o atenţie deosebită trebuie acordată modernizării platoului Cetăţii de Scaun a Sucevei, acolo unde se află şi statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare. „Acolo ne izbim de câteva ziduri, să le spun aşa, unul dintre ele fiind cel al proprietăţii zonei din proximitatea statuii, proprietarul terenului fiind Romsilva. Ne lovim şi de un zid care înseamn calea de acces dinspre Muzeul Satului, care va trebui modernizată şi refăcută. Iar în acest sens vor trebui grăbite parteneriatele care vor trebui făcute între Primărie, Direcţia Silvică şi Consiliul Judeţean. Va trebui să avem un studiu de fezabilitate, iar în acest sens am discutat deja cu reprezentanţii PNL în Consiliul Local şi cu primarul Ion Lungu, acesta arătându-şi disponibilitatea de a promova şi de dezvolta în continuare un astfel de proiect”, a spus Ioan Balan.

Ioan Balan a adăugat că statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare nu este doar un monument, este un adevărat simbol al Sucevei. Preşedintele PNL Suceava a spus că trebuie urgentate lucrările pentru modernizarea platoului Cetăţii de Scaun. „Modernizarea zonei adiacente statuii, adică zona de odihnă, iluminatul, sau toaletarea copacilor din zonă pentru a fi vizibilă din zona centrală a oraşului sunt lucruri care deja nu mai ţin de o decizie politică, ci de o chestiune de bun simţ. Aproape nu mai avem nici o scuză ca lucrurile acestea să se întâmple foarte repede”, a arătat Ioan Balan.


Nu în ultimul rând, el a subliniat că o prioritate trebuie să o reprezinte şi readucerea statuii domnitorului Petru I Muşat în centrul Sucevei. Balan a spus că din păcate nici o firmă nu s-a arătat interesată să participe la licitaţia pentru mutarea acestei statui. „Acum s-a reluat procedura şi sper că se va găsi cineva care să-şi dorească să-şi lege numele ca şi constructor de acest monument de referinţă pentru municipiul Suceava. Dacă nu, eu cred că vom găsi o soluţie, şi cred că trebuie să fie o soluţie proprie a municipiului Suceava”, a mai spus Ioan Balan. El a mai precizat că este şi va fi un susţinător puternic al „proiectului Ştefanian”, proeict care ţine de identitatea Sucevei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava