Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, suspicionează manifestări neconcurențiale pe piața materialelor de construcții din România din partea unor operatori străini. În acest sens el s-a adresat președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, căruia îi cere o serie de lămuriri. În primul rând, parlamentarul liberal vrea să știe când vor apărea primele rezultate privind existența sau inexistența unor aspecte neconcurențiale în investigația declanșată deja de Consiliul Concurenței pentru acest segment de piață. Apoi, Bălan este interesat de sancțiunile care vor fi luate împotriva operatorilor economici care nu își au sediul social în România în situația în care vor fi identificate acțiuni neconcurențiale care au perturbat formarea liberă a prețului în piața românească. Nu în ultimul rând, Ioan Bălan îi solicită președintelui Consiliului Concurenței să precizeze dacă în derularea investigației nu ar fi oportun să se evalueze și efectele negative asupra operatorilor economici români care au acționat corect pe piața materialelor de construcții și dacă aceștia nu ar fi îndreptățiți la compensații, acoperite financiar din sancțiunile aplicate.

”Sectorul construcțiilor civile din România a fost singurul domeniu care a susținut puternic economia României în perioada pandemiei Covid-19. La acest lucru a contribuit atât sectorul privat, precum și faptul că, începând cu anul 2020, Guvernul PNL a deblocat cele mai importante proiecte de lucrări de infrastructură. Așadar, cererea mare de materiale de construcții s-a manifestat încă din prima parte a anului 2020, fără să genereze, chiar și în contextul pandemiei și al dificultăților legate de asigurarea transportului, creșteri importante de prețuri. În schimb, în anul 2021, prețul materialelor de construcții a crescut deosebit de puternic, justificările privind sincopele apărute pe lanțurile de aprovizionare nefiind suficiente pentru a explica și creșteri de peste 300% la unele materiale. În condițiile în care mare parte a materialelor utilizate în realizarea construcțiilor noi din România provin din import, există o suspiciune tot mai puternică privind comportamentul neconcurențial al unor operatori economici care au pătruns pe piața românească. Majorările de prețuri la materialele de construcții generează efecte negative puternice pentru operatorii economici români (scăderea competitivității, creșterea prețurilor pentru m.p. de construcție, creșterea prețurilor pentru lucrările de infrastructură și reparații curente, diminuarea profitabilității și a marjei de disponibilitate financiară pentru creșterea salariilor din sector)”, a arătat Ioan Bălan.

Bălan suspicionează manifestări neconcurențiale pe piața materialelor de construcții din România din partea unor operatori străini. El cere lămuriri de la Consiliul Concurenței, 1.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava