Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava, Ioan Bălan, vrea să știe care este valoarea totală a investițiilor de interes local propuse pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest sens el i-a adresat o întrebare ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila-Zoltán la care solicită răspuns în scris. De asemenea, Bălan vrea să știe ce măsuri financiar fiscale are în vedere Ministerul Dezvoltării pe termen mediu și lung, astfel încât descentralizarea deciziei locale să fie însoțită de o descentralizare financiară mai puternică, care să asigure resurse financiare suficiente, în special pentru primării, pentru finanțarea proiectelor de investiții de interes local. Parlamentarul liberal se mai interesează care este ponderea/valoarea sumelor care pot fi accesate direct de către unitățile administrativ teritoriale din valoarea totală a investițiilor de interes local și care este ponderea/valoarea ce va fi gestionată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației/Compania Națională de Investiții. Având în vedere termenele foarte scurte în care se pot accesa aceste resurse financiare, Ioan Bălan îl mai roagă pe ministrul dezvoltării să precizeze dacă proiectele aflate în derulare întrunesc condițiile impuse de Comisia Europeană și ar putea să beneficieze de finanțare prin PNRR.

”Am descoperit cu satisfacție în cuprinsul Planului Național de Redresare și Reziliență, varianta aprobată în ședința de Guvern din 7 aprilie 2021, faptul că Guvernul a realizat o diagnoză corectă asupra dificultăților financiare cu care se confruntă mare parte din administrațiile publice locale din România, ca efect al scăderii economice generate de pandemia Covid-19, dar și ca urmare a unei palete înguste de venituri proprii care stau la dispoziția unităților administrativ-teritoriale.
Se știe că veniturile administrațiilor publice locale sunt direct proporționale și cu nivelul de dezvoltare al activităților economice din regiune. Ori, din acest punct de vedere, Regiunea Nord-Est se confrunta cu dificultăți severe de finanțare a cheltuielilor curente, chiar și înainte de declanșarea pandemiei. Astfel, singura sursă de finanțare a investițiilor de interes local rămânea în programele derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau prin unele axe de finanțare din fonduri europene. Planul Național de Redresare și Reziliență pune la dispoziția României resurse financiare de cca. 30 de miliarde de euro, preponderent pentru relansarea economică și reziliență, prin stimularea investițiilor publice cu efecte pozitive în economie și societate”, a explicat Ioan Bălan.

Bălan vrea ca valoarea totală a investițiilor de interes local care vor fi propuse pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență să fie cât mai mare, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava