Concert pascal
MOPAN Suceava

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) României i s-au alocat 1,2 miliarde de euro pentru implementarea unui management eficient al deșeurilor, atât la nivel național cât și la cel local.

Țara noastră se poate alinia la planul de acțiune pentru economia circulară prezentat în martie 2020 de Comisia Europeană, care are drept scop renunțarea la principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”, prin reducerea la minimum a deșeurilor, ceea ce permite crearea unui plus de valoare adăugată dar și reducerea emisiilor de CO2.

Planul prevede ajungerea până în 2050 la o economie complet circulară, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, durabilă și fără substanțe toxice.

Conform informațiilor prezentate de C.E. „economia circulară este un model de producție și consum, care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor”.

Pe plan local, un prim pas important va fi realizat prin alocarea unei sume de peste 260 milioane de euro din PNRR și bugetul de stat care pot fi accesați din această vară de către primării pentru achiziția și instalarea de „insule ecologice digitalizate” (subterane, semiîngropate sau supraterane) pentru colectarea deșeurilor la nivelul comunităților.

„Sunt multe orașe din România care au încercat și chiar au reușit să implementeze soluții de colectare separată a deșeurilor dar, din păcate, la nivel național ideea de colectare selectivă, de stimulare a economiei circulare în general, este încă doar o soluție abstractă. În condițiile în care bugetele locale se află sub presiunea costurilor generate de inflație, banii europeni reprezintă singura soluție viabilă pentru a înființa această infrastructură ecologică”, explică Florin Vulpe, expertul companiei Best Tools în soluții pentru managementul deșeurilor, într-o analiză realizată de Frames și Best Tools.

Astfel, vor fi instalate până în 2026, aproape 13.800 de insule ecologice digitalizate, care au un cost unitar de cel mult 14.550 euro, fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar numărul de eco-insule solicitate este corelat cu numărul de locuitori ai Unităților Administrative Teritoriale (UAT) beneficiare.

Conform ghidului „Componenta C 3 a PNRR – Managementul deșeurilor”, localitățile cu până la 20.000 de locuitori pot primi fonduri pentru maxim 25 eco-insule digitalizate iar orașele cu peste 200.000 de locuitori pot accesa bani pentru maxim 300 eco-insule.

Best Tools, promotoare a principiului de „Oraș Inteligent”, a instalat insule ecologice digitalizate în orașe precum București, Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, Alba Iulia, Florești, Turda, Tășnad, Luduș, Cernavodă etc. Ea oferă, totodată, consultanță, training și service la nivel național.

Compania poate instala sisteme supraterane de colectare a deșeurilor, platforme subterane de colectare a deșeurilor (formate din 2 sau 4 coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele/containerele de gunoi sunt poziționate în subteran), containere semiîngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava