Concert pascal
MOPAN Suceava

Afecţiunile clinice compatibile cu gripa, infecţiile respiratorii acute şi infecţiile respiratorii acute severe monitorizate la nivelul județului nostru în cursul lunii decembrie se află în intervalul aşteptat pentru această lună, informează DSP Suceava. Bătrînii, copiii şi bolnavii cronici sunt cei mai expuşi la afecțiuni respiratorii.

Potrivit medicului Liliana Grădinaru, de la DSP Suceava, furnizorii de servicii medicale de la nivelul județului Suceava au raportat cele mai multe îmbolnăviri la începutul lunii decembrie, în săptămâna 03-09 decembrie fiind diagnosticați cei mai mulți pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare (2125) și cu pneumonii (494), ulterior numărul îmbolnăvirilor de acest tip fiind în scădere. Din totalul pacienților diagnosticați în luna decembrie cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare 1,92% au necesitat internare, iar dintre cei diagnosticați cu pneumonii 22,66% au fost internați în spitale. Spre deosebire de luna noiembrie, când cele mai multe cazuri diagnosticate au fost la grupa de vârstă 15-49 de ani, în luna decembrie cele mai multe cazuri diagnosticate au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 ani. Cazurile internate au predominat, la fel ca în luna anterioară, la grupele de vârstă de 0-1 an și 2-4 ani. A continuat și în luna decembrie vaccinarea populației din grupele considerate de risc. Dacă la începutul acestei luni fuseseră vaccinate un număr de 20.843 de persoane, la sfârșitul lunii decembrie, numărul de persoane din grupele de risc vaccinate a crescut la 32.514. DSP mai informează că în sezonul 2018-2019 în județul nostru nu a fost confirmat nici un caz de gripă, dar Centrul Regional de Sănătate Publică Iași a anunţat că au fost detectate pe teritoriul Moldovei virusuri gripale. În acest context, DSP atrage atenţia că persoanele în vârstă, copiii şi bolnavii cronici sunt cei mai expuşi la afecțiuni respiratorii, pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil. În perioada următoare pot să apară în circulaţie virusuri responsabile de „gripele false”, dar şi virusuri ale „gripei adevărate”, mai arătă DSP.

Aşadar, este bine să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie gripală, să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane şi să respectăm câteva reguli generale de prevenţie:

– spălaţi-vă mâinile temeinic ori de câte ori este nevoie şi învăţaţi şi copiii despre importanţa igienei;

– spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite;

– folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi; aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini;

– evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză;

– beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient.

– staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi; purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută;

Şi, nu în ultimul rând, este bine să se ştie că antibioticele nu ajută în viroze; acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană, atrag atenţia specialiştii de la DSP Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava