Ansamblul Ciprian Porumbescu - 65 ani aniversar

ANSVPAR vă invită duminică, în fața Primăriei Iași, începând cu ora 10:00, să pedalați împreună într-un marș al siguranței pe bicicletă, pe traseul: Primăria Iași – Rond Fundaţie – Bulevardul Independenţei – Tg. Cucu – Str. Anastasie Panu – Str. Sf. Lazăr – Str. Palat – Palatul Culturii.

Bicicleta este un mijloc de transport cu importante beneficii asupra stării de sănătate, fiind atât un vehicul ecologic, cât și un prilej de deconectare de la stres și sprijinim persoanele de toate vârstele să o utilizeze.

Însă atunci când nu se cunosc regulile de circulație privind deplasarea pe bicicletă, aceasta poate deveni un pericol pentru participantul la trafic. În urma consultării rapoartelor privind accidentele rutiere locale din anul 2017 si 2018 (primele 6 luni), Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere a constatat un fenomen îngrijorător: creșterea accidentelor rutiere în care sunt implicați bicicliști

Astfel, în anul 2017, perioada ianuarie – iunie s-au produs 52 accidente rutiere în care au fost implicaţi biciclişti, dintre care 19 pe raza municipiului Iaşi şi 33 în Judeţ.

Dintre acestea, 38 accidente s-au produs ca urmare a abaterilor bicicliştilor de la normele de legislaţie rutieră şi doar 14 dintre acestea au avut loc în urma abaterilor conducătorilor auto.

În 2018, în primele 6 luni, am constatat o creştere a numarului de accidente rutiere cu biciclişti. Astfel, au fost înregistrate 68 accidente rutiere cu bicicliști, dintre care 25 în Municipiu şi 43 în Judeţ. 45 dintre acestea au avut ca motiv de producere abaterea bicicliştilor şi 23 abateri ale conducătorilor auto.

În urma celor 68 de accidente cu biciclişti petrecute în decursul celor 6 luni ale acestui an, au rezultat 2 persoane decedate şi 11 persoane rănite grav.

Chiar dacă pe hârtie sunt doar numere, în realitate sunt oameni care au avut de suferit, care și-au pierdut viața, familii și apropiați ale victimelor, care au fost devastați de aceste tragedii care puteau fi evitate, dacă se respectau regulile de circulație rutieră.

Întrucât am observat faptul că problema accidentelor rutiere cu biciclişti, la nivelul Municipiului Iași, cât și national, este în continuare una stringentă, în pofida eforturilor susținute ale autorităților locale de prevenire a lor, Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Judeșeană Iași și Asociația PROBIKE Addiction, cu sprijinul Primăriei Iași a hotărât să demareze Campania: ,,Fii cu ochii în 4, pe 2 roţi”, își dorește să educe cetățenii, pentru a conștientiza riscurile nerespectării regulilor de circulație și să prevină accidentele rutiere în care sunt implicați bicicliști.

Cu acest acest proiect ne adresăm persoanelor cu vârsta cuprinsă între 7 – 69 ani, care folosesc BICICLETA ca mijloc de transport pe drumurile publice de pe raza Municipiului Iași. întrucât dorim să îi informăm, în scopul prevenirii accidentelor de circulație, despre statutul de participant la trafic, pe care îl au în calitate de biciclişti, având în vedere ultimile statistici ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi prezentate mai sus, cat si in afara municipilui Iasi, pe toata aria judetului.

Astfel, proiectul cuprinde

1. In mediul urban, in Municipiu:

  • Marşul Bicicliştilor, cu plecare din faţa Primariei Iaşi spre Fundaţie, Bulevardul Independenţei – Tg. Cucu – Str. Anastasie Panu – Str. Sf. Lazăr – Str. Palat, urmând ca linia de finish să fie în faţa Palatului Culturii;
  • Tombola cu premii pentru participanţi – ajunşi în faţa Palatului Culturii, bicicliştii se vor întalni cu organizatorii evenimentului, iar reprezentanţii ONG-urilor şi autorităţile locale vor avea cuvântul pentru cateva minute, după care se vor distribui chestionare cu întrebările esenţiale din legislaţia rutieră pentru biciclişti, urmând ca unii dintre participanţi să primească premiile puse în joc.

2. In mediul rural

– Campanie de informare si echiparea a 1000 de biciclisti cu veste reflectorizante.

Pentru a valida corectitudinea răaspunsurilor, un reprezentant al IPJ Iaşi va spune răspunsurile corecte la întrebările chestionarului, astfel încât, doar cei care vor răspunde corect la toate întrebările să poata primi premiul.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava