MOPAN Suceava

În urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase, din perioada 18-20.06.2016, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari, prefecturii, poliţiei, jandarmeriei şi ai S.G.A. (Sistemul de Gospodărire a Apelor). De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primăriile de pe raza judeţului, cu privire la atenţionările emise. În paralel, pompierii militari au pregătit tehnica şi mijloacele de intervenţie la nivelul fiecărei subunităţi de salvatori din judeţ şi au suplimentat efectivele de intervenţie, fiind chemaţi de acasă salvatorii aflaţi în turele libere.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt. adj. Alin Găleată, 269 de pompieri salvatori, cu 107 mijloace de intervenţie (autospeciale, utilaje grele, autocamioane, bărci cu motor şi altele), sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai Serviciilor Voluntare şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a altor structuri cu funcţii de sprijin (în total 552 persoane cu 189 mijloace de intervenţie), au intervenit în urma ploilor torenţiale, care au afectat 43 de localităţi din tot judeţul (32 UAT – unităţi administrativ teritoriale).


Cele mai afectate localităţi, în data de 18 iunie, au fost Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, unde pârâurile Pozen şi Horodnic au depăşit cota de inundaţie şi apa revărsată a afectat în jur de 80 de gospodării. Pe 19 iunie, cele mai afectate au fost localităţile Plutoniţa, Gura Humorului, în cartierele Voroneţ şi Bogdăneasa, şi Doroteia.
În total, pe perioada manifestării fenomenelor meteo periculoase, în toate cele 43 de localităţi afectate, s-au înregistrat 43 de locuinţe inundate, 98 de anexe, 189 de curţi sau grădini şi 11 beciuri, de asemenea inundate. Au fost un pod şi 11 podeţe avariate şi un podeţ distrus de viituri. Au fost raportate 3 hectare de teren arabil inundat şi 24 de localităţi care au rămas fără energie electrică, cu 160 de puncte de transformare afectate.
Pe parcursul perioadei supuse avertizărilor meteo şi hidrologice, dar şi după terminarea ei, pompierii salvatori au acţionat în permanenţă pentru monitorizarea zonelor afectate, salvarea persoanelor, animalelor şi a bunurilor din gospodăriile afectate, precum şi evacuarea apei rezultate în urma inundaţiilor.
Intervenţii deosebite s-au desfăşurat în comuna Horodnic de Jos, în zona numită „Călugăriţa”, unde pompierii militari au intervenit, sâmbătă seară, pentru salvarea a patru persoane, a căror gospodărie era înconjurată de ape. Cele patru persoane, adulte, au fost evacuate în siguranţă.
Apoi, duminică după-amiază, o femeie cu şase copii a încercat să treacă, cu un atelaj hipo, peste râul Suceava, pe raza localităţii Vicovu de Sus. Căruţa a fost luată de viitură şi distrusă, iar cele 7 persoane au rămas izolate pe un petec de pământ, în timp ce nivelul apei era în creştere, punându-le viaţa în pericol. Pompierii au realizat un dispozitiv de salvare şi i-au adus în siguranţă la mal, rând pe rând, pe toţi cei şase copii şi pe mama lor. De asemenea, a fost salvat şi calul, care era şi el izolat între ape.


Duminică seară, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea unor persoane, care erau cazate la cinci case de vacanţă, în Voroneţ, şi au rămas izolate din cauza unor podeţe avariate. Salvatorii au consolidat trecerile şi au evacuat 30 de persoane. După consolidarea căilor de acces şi în celelalte zone afectate, alţi 58 de turişti au rămas la pensiuni şi nu a mai fost necesară evacuarea lor. De asemenea, o altă intervenţie de salvare s-a desfăşurat în cartierul Bogdăneasa din oraşul Gura Humorului, unde o mamă cu fiica sa, izolate în urma avarierii unui podeţ, şi care erau programate la medic şi trebuiau să ajungă la spital, au fost salvate de către pompierii militari.
Tot duminică seară, la ora 23:30, s-a intervenit pentru deblocarea DN17, pe raza oraşului Gura Humorului, care era blocat de aluviuni. În aproximativ jumătate de oră, militarii au îndepărtat toate resturile aduse de viituri pe carosabil şi au redat traficului drumul ce leagă Moldova de Ardeal.
Pe timpul şi după manifestarea fenomenelor meteo periculoase, militarii au monitorizat atent zonele afectate şi au verificat fiecare locuinţă, pentru a se asigura că nu mai sunt persoane în pericol. Au fost evacuate animale şi păsări de curte din mai multe gospodării, iar după trecerea viiturii, echipajele pompierilor au intervenit în zonă pentru evacuarea apei din proprietăţile afectate.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt. adj. Alin Găleată, a precizat că la o centralizare a datelor operative, pompierii militari au intervenit în peste 100 de misiuni specifice – 34 de intervenţii în urma inundaţiilor, incluzând cele de monitorizare, 5 intervenţii pentru defrişarea unor arbori şi 5 pentru îndepărtarea elementelor distruse de vântul puternic. Iar aici amintim intervenţia de luni dimineaţă, în jurul orei 4, când vântul puternic a smuls acoperişul unei hale de pe str. Ştrandului, din municipiul Suceava. Pompierii militari au intervenit pentru îndepărtarea tablei, care însuma o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi.
Tot în perioada menţionată, s-au mai înregistrat 102 persoane salvate, o intervenţie pentru decolmatarea sondei reversibile, de la iazul de decantare din localitatea Tărnicioara (vorbim despre degajarea materialului lemnos care obtura intrarea în canalul de subtraversare a iazului) şi o misiune de localizare şi lichidare a unui incendiu, la acoperişul Bisericii Penticostale din localitatea Dănila, care a fost lovit de trăsnet în dimineaţa zilei de sâmbătă, 19 iunie.
„Zonele critice au fost monitorizate în permanent în tot acest timp, iar începând de duminică, comisii mixte s-au deplasat în teren şi, împreună cu autorităţile locale, au început evaluarea pagubelor generate de inundaţii.
La ora transmiterii comunicatului, erau înregistrate peste 65 de misiuni pentru evacuarea apei şi decolmatarea fântânilor, în gospodăriile din zonele afectate de inundaţii, situaţia operativă fiind în continuă evoluţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava