MOPAN Suceava

Cuvinte cheie: Bilet la Ordin, CEC, Cambie, somație cambială, executare cambială în România, contestație la executare în România, opoziția la somația cambială, garanții comerciale în România, obligație de plată garantată în România, executare silită în România, avalizarea biletului la ordin/cecului/cambiei, titlu executoriu, debitor avalist, Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații, avocat specializat în drept comercial și executări silite cambiale în România, Legea nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin

Executive summary:  Relațiile comerciale desfășurate între profesioniștii din România pot aduce o serie de avantaje, însă, adesea, și diverse neplăceri. Acestea din urmă sunt generate, de cele mai multe ori, de neonorarea obligațiilor pecuniare, motiv pentru care părțile implicate pot ajunge să fie executate silit în România. Pentru a putea fi executat silit, este nevoie de parcurgerea unor etape în vederea obținerii unui titlu executoriu. Pentru a preîntâmpina acest drum anevoios, oricare dintre părțile ce dorește să beneficieze de o obligație de plată garantată în România poate constitui o garanție prin solicitarea unui Bilet la Ordin/Cec/Cambie de la partea adversă și semnarea acestor titluri executorii de către un debitor avalist. Societatea de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial și executări silite cambiale în România care să vă îndrume în alegerea unui tip de garanție comercială în România potrivită afacerii dumneavoastră, putând, de asemenea și să vă ofere îndrumarea pentru respingerea unei eventuale executări cambiale sau anularea somației cambiale primite, prin introducerea contestației la executare în România sub forma opoziției la somația cambială.

Cambia, CEC-ul și mai ales biletul la ordin reprezintă titluri executorii folosite de profesioniști cu scopul garantării obligațiilor de plată în România. De cele mai multe ori, sumele din cuprinsul lor sunt garantate de către persoane fizice sau juridice ce dobândesc calitatea de debitori avaliști în raportul obligației de plată. Așadar, prin avalizarea acestor titluri, se oferă o garanție a îndeplinirii obligațiilor asumate de către persoanele în cauză, persoana care garantează putând fi executată silit în vederea achitării sumei înscrise pe cambie, cec sau bilet la ordin.

În situația în care ați instituit o astfel de garanție în România, este posibil ca, în situația în care debitorul principal nu achită, din motive precum lipsa de disponibil bănesc, să puteți fi executat silit, în calitate de debitor avalist.

La fel ca în cazul executării silite de drept comun, executarea silită cambială debutează cu transmiterea unei somații cambiale, această fiind precedentă oricărui act de executare. Aceasta trebuie să cuprindă transcrierea exactă a cambiei/biletului la ordin, precum și a celorlalte acte din care rezultă suma datorată. Având în vedere faptul că Legea nr. 58/1934 asupra cambiei și biletului la ordin din România prevede un termen foarte scurt pentru contestația la executare și anume, 5 zile, Pavel Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat în drept comercial și executări silite cambiale în România care să poată formula orice apărări necesare atunci când debitorul avalist este executat în mod nelegal în România și care să poată analiză dacă titlul executoriu emis a fost completat în mod corespunzător și în termenul legal, în conformitate cu dispozițiile legale  speciale în materie din România.

Un avocat specializat în litigii comerciale și executări silite cambiale în România va putea analiza incidența unor categorii de excepții precum cele ce privesc nulitatea titlului, cele ce izvorăsc din raporturile precedente sau ulterioare emiterii titlului executorii, precum și orice alte excepții procedurale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava