MOPAN Suceava

Biserica „Sf.Simion” şi „Turnul Clopotniţă” sau Turnul Roşu două monumente de secol XVI şi XVII aflate în patrimoniul Bisericii Armene din România vor fi reabilitate şi consolidate printr-un proiect european. Anunţul a fost făcut de preotul paroh Constantin Ciupu, managerul proiectului, într-o conferinţă de presă la care au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor şi şeful de la Cultură, Aurel Buzincu. Preotul Ciupu a declarat că lucrările au demarat la sfârşitul lunii trecute şi urmează să fie încheiate în aproximativ un an şi jumătate. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi are o valoare totală de peste 6,4 milioane de lei. Aproximativ 5 milioane vor fi alocate din fonduri europene. « Obiectivul general al proiectului este restaurarea, consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a acestor monumente aflate în patrimoniul


naţional în scopul salvării de la distrugere a conservării moştenirii culturale şi a sporirii atractuivităţii acestor obiective pentru turismul cultural. Proiectul va avea o influenţă pozitivă asupra creşterii turismului cultural-religios şi va contribui la dezvoltarea regiunii de nord est prin intermediul turismului şi culturii sporind în acelaşi timp importanţa acestor factori ca vectori ai creşterii economice », declarat managerul de proiect.

Cătălin Nechifor i-a felicitat pe cei care au iniţiat acest proiect

Preotul Ciupu a ţinut să sublinieze că acest proiect a fost posibil cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. De altfel, proiectul de consolidare a celor două monumente istorice se derulează în urma colaborării între Biserica Armeană din România şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor aceasta din urmă concesionând cele două obiective. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a ţinut să-i felicite pe cei care au iniţiat acest proiect şi să arate că în ultima perioadă în zona cultelor au intrat circa 5 milioane de euro.

« Vreau să-l felicit pe preotul Ciupu pentru că a făcut ca acest proiect să prindp viaţă şi să ne aflăm în situaţia în care vom cheltui bani europeni importanţi în jur de 1,5 milioane de euro. Dacă luăm în calcul banii pentru reabilitarea Mănăstirii Putna lucrări care au demarat în primăvară şi banii pentru Piaţeta Sf. Ioan Paul al II-lea de la Cacica sunt în total aproape 5 milioane de euro care vin în zona cultelor », a spus Nechifor. Primele lucrări de reparaţii şi consolidare a Bisericii Sf. Simion au avut loc între anii 1925-1927, dar au fost lucrări superficiale. Lucrările mai ample s-au derulat în perioada 1994-2009 şi au fost finanţate de statul român prin Ministerul Culturii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava