Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul PDL, Vasile Blaga, a anunţat că din punctul său de vedere Suceava ar trebui să devină o viitoare capitală de regiune a României. El a declarat la Suceava că pentru stabilirea viitoarelor regiuni există o directivă din anul 2003 a Uniunii Europene care stabileşte clar criteriile pentu reorganizarea teritorială. „Este o directivă despre care Victor Ponta şi Liviu Dragnea nu pomenesc, nimic, şi din păcate nici ai noştri nu au vorbit”, a spus Blaga. El a adăugat că „primul criteriu este cel istoric, al doilea geografic, al treilea socio cultural, al patrulea economic, al cincilea ţine de mediu, şi al şaselea este populaţia, nu mai mică de 800.000 de locuitori, nu mai mare de 3 milioane. Deci Moldova nu poate fi toată o regiune, din foarte multe motive. Suceava şi Bucovina trebuie să fie una dintre capitalele din Moldova. Nu puteţi rămâne 4 milioane de oameni, în cea mai săracă regiune în acest moment, conform statisticilor. O ţară deşteaptă îşi împarte astfel regiunile încât să fie eligibile pentru cât mai multe fonduri europene”.

Blaga a mai declarat că dacă actuala guvernare USL nu va realia anul acesta reorganizarea teritorială a României, nu o va mai face deloc. El a explicat că astfel de decizii importante trebuie să fie luate în primul an al unei guvernări, cu atât mai mult cu cât în 2014 vor fi alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. „Întotdeauna astfel de măsuri, în care trebuie curaj şi responsabilitate politică, se iau în primul an de guvernare. Acest lucru trebuie făcut bine de la început. Iar pentru a putea face reforma administrativă, e clar, pierzi capital politic. În Polonia au căzut trei Guverne până când au făcut reforma administrativă. Îl vedeţi dumneavoastră pe Ponta riscând ceva?”, a spus liderul PDL. El a subliniat că premierul Victor Ponta susţine varianta cu opt regiune, soluţie acceptată şi de unii democrat liberali, însă el nu poate să fie de acord.

„Cei de la USL au spus la început unde o să fie capitala regiune. Şi au început să se certe USL-iştii între ei. Până la urmă, pentru a-i calma, domnul Dragnea a spus că fiecare capitală de regiune să fe în fiecare judeţ. Într-un judeţ Poliţia, în altul Finanţele, în altul Munca şi aşa mai departe, ca să-i împăcăm pe toţi. Nimic mai fals, pentru că atunci când realizezi o reorganizare administrativ teritorială trebuie să te gândeşti în primul rând de ce o faci. Ori o faci în primul şi în primul rând pentru a aduce serviciile publice aproape de oameni, dar mai ales pentru a obţine cel mai bun serviciu public pentru fiecare cetăţean, la cel mai mic cost. De aia o faci”, a încheiat Blaga.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava