Concert pascal
MOPAN Suceava

Stilul de viață modern este unul deosebit de activ. Însă, din cauza acestui lucru apare și reversul medaliei: stresul. O afecțiune dentară care este asociată cu stresul este bruxismul. Scrâșnitul dinților cum este numit popular, reprezintă una dintre cauzele care pot conduce la distrugerea dinților și nu numai. Delia Mihai, medic specialist protetică dentară ne-a oferit mai multe clarificări.

”Bruxismul reprezintă o parafuncțiune, un obicei vicios nesănătos de a freca și încleșta dinții în mod involuntar. Acest obicei poate apărea în cursul zilei – bruxismul diurn sau pe timpul nopții bruxismul – nocturn. O cauză certă pentru acest obicei nu se cunoaște, dar se cunosc factorii favorizanți.”, menționează Dr. Delia Mihai.

Printre cei mai cunoscuți factori favorizanți se numără stresul, anxietatea, diferite tratamente medicamentoase, lucrări protetice neadaptate corect, trecerea de la dentiție temporară la cea definitivă, tulburări de somn, dezvoltarea disproporționată a maxilarelor. Putem să ne dăm seama dacă suferim de bruxism dacă avem dureri faciale, acestea apar adesea ca urmare a încleștării maxilarului, la fel ca și durerile dentare, cefaleea, durerile de cap, dar și oboseala musculară la nivelul maxilarului. La un consult stomatologic de rutină, medicul va observa imediat erodarea smalțului.

”Dacă nu se intervine la timp pentru îmbunătățirea stării danturii și pentru îndepărtarea acestui obicei nesănătos apar manifestări orale, fracturi, fisuri dentare, mobilizarea dinților, sensibilitate dentară și altele.”, explică Dr. Delia Mihai.

Specialistul menționează cât de important este consultul stomatologic periodic deoarece ”bruxismul se descoperă la consultul stomatologic periodic. Stomatologul evaluează cazul și va stabili care este cauza. Un prim pas este îndepărtarea cauzei care are se realizează prin tratament ortodontic sau protetic. Pentru îndărtarea simptomalogiei se poate apela la medicamentație ușoară – vitamine precum vitamina B, magneziu, calciu, fie la masaj sau biostimulare laser.” Dacă este nevoie, pacientul primește gutiere dentare.

Dr. Delia Mihai explică: ”După îndepărtarea cauzelor dentare se realizează în cabinet gutierele dentare. Acestea se realizează după o amprentă în laborator, sunt realizate dintr-un material dur sau un cauciuc mai moare, se interpun între arcadele dentare și au rolul de a bloca contactul direct între dinți. Tratamentul bruxismului poate dura de la căteva luni până la 2-3 ani.”

Din nou, și în cazul bruxismului, pacientul trebuie să știe că are cel mai mult de câștigat dacă merge la consultul stomatologic de rutină anual. Nu doar că problemele nu au timp să se agraveze, ci și bugetul de tratament este unul foarte bun atunci când nu discutăm despre manopere complexe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava