MOPAN Suceava

Bursa de Valori București (BVB) anunță un progres important in procesul de promovare a pieței de capital din România în categoria piețelor mai dezvoltate la nivel global, spre statutul de piață emergentă. FTSE Russell, una dintre cele mai importante instituții internaționale care analizează piețele de capital și se bazează pe opiniile investitorilor și experților internaționali, a transmis către BVB o informare despre cea mai recentă evaluare a pieței de capital din România.
In adresa primită cu puțin timp în urmă, se atestă faptul ca piața de capital locală îndeplinește toate criteriile necesare promovării în categoria superioară, cu o singură excepție – criteriul de lichiditate. Analiza FTSE Russell, din martie 2016, subliniază îndeplinirea unei noi cerințe, privind “Costurile de tranzacționare – costurile implicite și explicite să fie competitive și rezonabile”. Astfel, România a ajuns să îndeplinească opt din cele noua criterii impuse pentru a promova la statutul de piață Emergentă (FTSE-Secondary Emerging). Acest anunț reprezintă un succes major, care ne plasează la un pas distanță de a fi incluși pe “Lista scurtă“ (Watch List) de către instituția de evaluare internaționala.
In noul context, singurul criteriu care rămâne de îndeplinit este cel al “Lichidității – suficientă lichiditate care să permită investiții internaționale mari” și care se referă, în fapt, la un anumit număr de companii mari, din perspectiva valorii de piață și a acțiunilor disponibile spre vânzare, care să înregistreze valori de tranzacționare ridicate.
„Această realizare a fost posibilă datorită existenței unui program de modernizare a pieței de capital românești. Programul a fost lansat la sfârșitul anului 2013 și a generat mai multe rezultate, implementate de Bursa de Valori București, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiară și alte instituții, inclusiv autorități publice, precum și de către Parlamentul României. In mod similar, ceea ce este încă necesar este un Program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pieței de capital. Acest demers are un rol important, inclusiv pentru atingerea obiectivelor legate de calitatea guvernantei corporative din companiile cu capital de stat si creșterea productivității lor – subiecte fierbinți astăzi în România. Cu ceva timp în urmă, România a fost martora unor tranzacții de privatizare izolate, dar nu a avut niciodată un program bine structurat și concret în această privință, cu termene și obiective, cu resurse de execuție dedicate. Ar fi recomandat ca un astfel de program să includă o componentă educațională, menită să explice de ce o piață de capital robustă și dezvoltată, sprijinită de stat, este benefică pentru bunăstarea cetățenilor români” a declarat Ludwik Sobolewski, Directorul General al Bursei de Valori București.
La fiecare șase luni Comitetul de Clasificare al FTSE se întrunești pentru re-evaluarea piețelor de capital. În cazul în care o piață întrunește toate criteriile, intră pe o Listă scurtă spre a fi promovată într-o categorie superioară. Pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții internaționale recunoscute – MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția) – evaluează in prezent piața de capital din România. Criteriile ce trebuie îndeplinite și procesul de analiză sunt relativ similare și se referă în principal la valoarea tranzacțiilor și mărimea companiilor listate, dar și la rapiditatea accesului investitorilor pe o piață de capital și modul în care aceștia pot vinde și cumpăra acțiuni.
Includerea României pe Lista scurtă pentru promovare, de către instituțiile internaționale de evaluare, reprezintă un obiectiv strategic al Bursei de Valori București, cu șanse ridicate sa atragă un val de aprecieri si îmbunătățirea percepției comunității internaționale asupra României.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava