MOPAN Suceava

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a acordat încă de la început conflictului din Ucraina o atenție sporită problematicii prin implicare activă în susținerea companiilor românești pentru identificarea de noi piețe de desfacere și de noi furnizori pentru materie primă, având în vedere restricțiile economice impuse federației Ruse, Belarus și regiunilor din Ucraina, Donețk și Luhansk.

Astfel, prin intermediul Departamentului de Comerț Exterior și al Birourilor de Promovare Comercial Economică (BPCE), au fost primite şi procesate numeroase solicitări care evidențiază capacitatea României de a oferi produse dintr-o gamă largă de domenii. Pe de altă parte, Departamentul de Comerţ Exterior este în permanentă legătură şi acordă asistenţă asociaţiilor profesionale şi firmelor româneşti care întâmpină probleme la suplinirea importului de materii prime din zonele afectate în prezent de conflict, prin identificarea de furnizori de pe pieţe alternative.

Ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a avut o serie de întâlniri cu partenerii bilaterali ai României în vederea identificării de noi piețe de export pentru anumite segmente care sunt sau ar putea fi afectate ca urmare a limitărilor de tranzacționare generate de conflictul armat provocat de Rusia.

În acest sens, ministrul Constantin-Daniel Cadariu și secretarul de stat Lucian-Ioan Rus au avut o întâlnire de lucru cu E.S. d-na Füsun ARAMAZ, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, ocazionată de apropiata desfășurare a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România – Turcia. Comisia se va desfășura la Istanbul, în perioada 29-31 martie a.c., în organizarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România – care asigură, prin Departamentul de Comerț Exterior, secretariatul acestui mecanism de colaborare comercial-economică.  Discuțiile au vizat inclusiv Forumul de afaceri și investiții România – Turcia, care va avea loc la Istanbul, pe 31 martie a.c. şi la care până în prezent s-au înscris peste 150 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţara noastră.

Totodată, ministrul Cadariu a avut o întâlnire cu domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, privind intensificarea relațiilor economice bilaterale prin valorificarea mecanismelor guvernamentale existente și identificarea unor noi căi de colaborare bilaterală. În context, s-a discutat despre organizarea, în cursul anului 2022, a celei de-a XVI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România-Republica Kazahstan. Cei doi oficiali au convenit organizarea unui Forum economic, cu prezența reprezentanților mediului de afaceri din cele două țări, în marja Comisiei mixte.

Suplimentar, tot  în cursul acestei săptămâni, ministrul Cadariu a avut o întrevedere cu ​​E.S. domnul Arthur Mattli, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Confederaţiei Elveţiene în România, în cadrul căreia a subiniat necesitatea unor acţiuni comune pentru echilibrarea dinamică a balanţei comerciale. Ministrul Cadariu a exprimat satisfacţie faţă de prezenţa semnificativă a investiţiilor elvețiene în ţara noastră şi a punctat noile oportunităţi pentru creşterea acestora, inclusiv prin relocările care vor avea loc în contextul conflictului Ucraina – Federaţia Rusă.

Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene a făcut aprecieri favorabile privind climatul economic din România, pe care comunitatea elveţiană de afaceri îl consideră foarte atrăgător – fapt reflectat şi în creşterea constantă a numărului de membri ai Camerei Bilaterale de Comerţ România – Elveţia. De asemenea, a informat despre stadiul avansat al negocierilor pe tema celei de-a doua contribuții financiare elvețiene, pentru care se estimează semnarea acordului în cursul lunii aprilie a.c.

Pentru susținerea cooperării în domeniul promovării și formării profesionale în turism, cei doi interlocutori au convenit organizarea unui webinar cu participarea organizației de promovare Switzerland Tourism și a mediului asociativ din turismul românesc. De asemenea, agențiile de profil din ambele țări vor fi încurajate să vândă pachete turistice comune și să colaboreze în promovarea fluxurilor turistice bilaterale.

În perioada imediat următoare ministrul Cadariu are programate alte întâlniri importante cu ambasadori acreditaţi în România, în cadrul cărora va susţine atractivitatea investiţională şi oferta de export a ţării noastre, inclusiv din perspectiva efectelor războiului Federaţia Rusă – Ucraina.

Informații suplimentare privind schimburile comerciale:

1.                      Republica Kazahstan

Volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Republica Kazahstan s-a cifrat în anul 2021 la 1,76 miliarde USD, cu 36% mai ridicat decât în anul 2020.

Cooperarea în domeniul investițional este reliefată prin prezența în România a 46 societăți comerciale cu capital kazah, reprezentând un capital total subscris de cca.400 mii USD, Republica Kazahstan ocupând locul 95 în clasamentul investitorilor străini în România.

Comisia Mixtă reprezintă principalul instrument cu rol de coordonare a celor mai importante linii de acțiune în relația bilaterală dintre România și Republica Kazahstan și reunește mai multe capitole tehnice, care asigură o abordare comprehensivă, de natură să cuprindă majoritatea domeniilor în care cele două părți manifestă interes de cooperare bilaterală.

Ultima sesiune a Comisiei Mixte româno-kazahe (a XV-a) s-a desfășurat pe 29 octombrie 2020, în format online, evenimentul fiind găzduit de partea română.

2.                      Republica Turcia

La finele anului 2021, comerțul bilateral a atins valoarea de 8,3 miliarde USD, din care export românesc 3,1 miliarde USD, iar importul de 5,2 miliarde USD. Comparativ cu anul 2020, schimburile comerciale româno-turce au crescut cu 30%.

În România sunt înregistrate 16.800 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 866,4 milioane USD, reprezentând 1,39% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea investiției în echivalent valută, Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor străini din România.

3.                      Confederația Elvețiană:

Confederaţia Elveţiană este cel de-al XXII-lea partener comercial al României,  comerțul bilateral la finele anului 2021 fiind de 1,77 miliarde euro, cu un deficit pentru România de 652 milioane EUR.

În ceea ce privește investițiile străine în România, Confederaţia Elveţiană se situează pe locul 10, cu un capital social subscris în valoare de 1,54 miliarde EUR şi investiţii efective care depăşesc 4,65 miliarde EUR. Conform ONRC, în februarie 2022, în România erau înregistrate peste 3300 societăţi comerciale cu capital elvețian.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava