Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat de presă: „Prima etapă a proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, care se desfășoară între 01.09.2013-20.09.2013, este intitulată „Călătorie în spațiul mirific al strămoșilor”.

Putem afirma cu mândrie și satisfacție că prima etapă a proiectului anunțat în paragraful anterior s-a finalizat cu succes. Ținem să argumentăm că suntem mândri pentru că am reușit să colaborăm cu directori și profesori deosebiți, care în ciuda solicitărilor birocratice cu care sunt bombardați odată cu începutul noului an școlar, au rezervat timp, implicându-se în procesul selecției și pregătirii elevilor.

Cu acest prilej nu ne obosim să repetăm mulțumirile noastre pentru dăruirea lor, profesori care merită cu prisosință toată admirația și recunoștința echipei Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni!

Trasând o linie definitorie pentru primul pachet de activități se pot cuantifica următoarele rezultate:

– parteneriate încheiate cu 8 școli românești din Regiunea Cernăuți, Ucraina;

– diseminarea informațiilor și anunțarea concursului/selecției pentru etapele următoare unui număr de 129 de elevi. Aici ținem să concretizăm că ne-am depășit obiectivul prestabilit în etapa de elaborare a proiectului, în care am țintit asupra unui grup de 100 de beneficiari;

– alegerea unei locații inedite, ce poate fi asemuită cu un adevărat izvor inepuizabil al culturii bucovinene, pentru organizarea evenimentului „La șezătoare” – Muzeul satului Oprișeni;

– identificarea unei potențiale săli care va putea deschide în mod ospitalier ușile în fața talentelor selectate, spectatorilor și oamenilor în interiorul cărora bate o părticică din tezaurul bucovinean. Mai exact, preconizăm ca spectacolul final cu genericul „Comori de suflet ale satului bucovinean” să se desfășoare în incinta Casei de Cultură din Iordănești, bineînțeles cu confirmarea domnului primar;

– înregistrarea foto și video a copiilor ne va facilita elaborarea albumului foto și documentarului, care vor contribui la perpetuarea tradițiilor strămoșilor, nu se vor da uitării, ci vor încolți ca germenii dătători de viață în sufletele tinerelor generații. Menționăm că pozele pot fi vizualizate atât pe adresa de facebook (www.facebook.com/forumul.bucovinenilor), cât și pe site-ul nostru (www.fbp.ro).

În linii mari putem identifica o serie de afinități între prezentările celor 8 școli. Am observat importanța cu care localnicii celor 8 sate tratează nunta, obiceiurile aferente acestui eveniment au fost prezentate și înscenate în mai multe școli. Bogăția de culori a costumației populare, dansurile și cântecele de voie bună au evidențiat încă o dată ospitalitatea, generozitatea și dragostea față de propria autenticitate.

Mulțumim încă o dată Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni pentru sprijinirea ideii de a dezvolta relații interumane, de a întreține spiritul de apartenență la familia bucovineană, de păstrare a patrimoniului folcloric cu accent pus pe tineret, cei care vor edifica viitorul societății de mâine”.

„Călătorie în spațiul mirific al strămoșilor”, un proiect pentru cunoaşterea valorilor din satul bucovinean, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava