MOPAN Suceava

Noul arhiepiscop ales al Sucevei și Rădăuților, Calinic Botoșăneanul, a făcut primele declarații după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis, prin vot, alegerea lui în acest post. Calinic Botoșăneanul a spus că alături de Preasfințitul Damaschin Dorneanul și de preoții suceveni „vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989”.

Vă prezentăm declarația integrală a lui Calinic Botoșăneanul după ce a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților:

„Mai întâi mulțumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viață. Însă astăzi, îi mulțumesc și pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultare de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corbăioarei și să vâslesc în marea învolburată a Ortodoxiei din dulcea Bucovină considerată a fi un fel de pământ al făgăduinței românesc.
Preafericirea Voastră, aș vrea să îmi permiteți să vă mulțumesc dintre cele foarte multe, pentru trei motive: în primul rând pentru că în iarna anului 1991 m-ați recomandat Sfântului Sinod în ascultarea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în al doilea rând pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire în Arhiepiscopia Iașilor, timp în care ați ctitorit și rectitorit întreaga eparhie prin programul intitulat ‹Nici un sat fără biserică› și în al treilea rând aș vrea să vă mulțumesc pentru că ați binecuvântat înscrierea mea pe lista candidaților eligibili pentru demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
De asemenea, îi mulțumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru cei 12 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iașilor, dar și pentru binecuvântarea pe care mi-ați dat-o pentru a candida.
În seria mulțumirilor, aș vrea să-mi permiteți să-mi exprim recunoștința față de membrii Sfântului Sinod care mi-au acordat votul de încredere prin care sunt mandatat să continui, dar să și sporesc lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la cele veșnice.
Preafericirea Voastră, Sfințit Sinod, port în suflet cu recunoștință bucuria miilor de slujbe săvârșite în parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor în cele trei decenii de slujire și a construirii celor 400 de biserici, 1000 de case parohiale și sociale în cadrul programului ‹Nici un sat fără biserică›, dar port în suflet, în egală măsură, și satisfacția desființării multor grupări parabisericești care bântuiau prin Eparhia Iașilor.
Pentru a încheia, vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales și unde împreună cu vlădica Damaschin, cu preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile Bisericii precum și hotărârile Sfântului Sinod.
Și pentru că ați avut două zile (20 iulie – ziua numelui primit la naștere, Ilie, și 22 iulie – ziua de naștere a Patriarhului Daniel, n.r.) și una ați sărbătorit-o liturgic ieri și una va fi mâine, pe care o veți sărbători tot liturgic, vă rog să-mi permiteți să vă doresc ani mulți și buni, cu sănătate de la Dumnezeu”.

sursă foto: basilica.ro

Calinic Botoșăneanul: „Vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989", 7.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava