Concert pascal
MOPAN Suceava

Peste 60 de voluntari, din mai multe localități ale județului au organizat, sîmbătă, o campanie de reîmpădurire în zona Rarău. Acțiunea s-a desfășurat timp de 4 ore în care au fost plantați 5000 de puieți pe o suprafață totală de aproximativ 4 hectare. La final, participanții au făcut și un protest anti fracking.
Campania a pornit de la o postare făcută pe o rețea de socializare, pe 25 martie, de Cristina Iacob. Aceasta se referea o amplă acțiune de reîmpădurire care avusese loc cu puțin timp în Transilvania. Cristina lansase, odată cu articolul, întrebarea “Ce ziceți, încercăm și noi o împădurire?”, la care, în mod neașteptat, au răspuns prompt foarte multe persoane. Primii au fost fost Nicoleta Loghin și Asociația Ghizilor din Bucovina, care au luat legătura cu Ocolul Silvic Pojorîta, propunînd asocierea în această acțiune. Răspunsul a fost pozitiv, mai ales că nu a fost prima acțiune de acest gen. Anul trecut, au inițiat un proiect identic, în aceeași zonă. Faptul că în numai 10 zile, la invitație a răspuns un număr atît de mare de voluntari, întărește convingerea că mai există o speranță pentru refacerea pădurilor de altădată, atît în zona Bucovinei, cît și în restul țării.

„Nu cred că e mult să acordăm 6 ore pentru natură, măcar o dată pe an. Hai să transmitem mai departe că schimbarea începe în primul rînd de la noi, pe principiul 1+1=2”, a declarat Nicoleta Loghin, voluntar din Suceava. “Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine….şi este foarte adevărat. Este important pentru noi să reconstruim şi să lăsăm moştenire copiilor noştri şi celor ce le vor urma, măcar o parte din pădurile pe care le-am pierdut în ultimii 25 de ani. Am avut ca model reîmpădurirea din Transilvania, organizată cu participare de voluntari din toate colţurile ţării şi asta demonstrează că se poate. De aceea ne propunem să reluăm acţiunea, pe care, sugestiv, am intitulat-o “Hai la înverzit”, şi în toamna acestui an. De aceasta dată ne dorim o acţiune mult mai amplă şi suntem foarte optimişti în această privinţă. Există foarte mulţi oameni inimoşi care nu au avut încă şansa să participe alături de noi”, a declarat Cristina Iacob, voluntar din Suceava.

Acțiunea de voluntariat a antrenat un număr 64 de participanți. Inițiatorii, Cristina Iacob și Nicoleta Loghin, au fost sprijiniț de Ocolul Silvic Pojorîta, care a pus la dispoziție 5000 de puieți de molid și larice, dar și uneltele necesare plantării, Asociația Ghizilor din Bucovina, care a oferit participanților cîte un tricou cu sloganul campaniei “Hai la înverzit”, precum și Asociația “Natura Pro Rarău”.
Voluntarii s-au adunat din Gura Humorului, Suceava, Cornu Luncii, Cîmpulung Moldovenesc, Pojorîta, Fălticeni, dar și din Municipiul Botoșani. Printre ei s-au aflat și elevii clasei a IX a D de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, împreună cu diriginta Loredana Moldovan și prof. Letiția Ignat. Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul a 4 ore. Au fost plantați puieți pe o suprafață totală de aproximativ 4 hectare, în zona Rarău, Izvorul Giumalău.
Pentru că pe 6 aprilie se desfășurase, la nivel național, o acțiune de protest anti fracking, membrii Asociației Ghizilor din Bucovina, susținuți de voluntari, au transmis, în cadrul acestei campanii, mesajul lor de lupta împotriva fracturării hidraulice.

Campanie de reîmpădurire în zona Rarău, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava