Concert pascal
MOPAN Suceava

Există dovezi arheologice care ne arată că parfumurile au în spate o istorie de peste 4000 de ani. La baza lor pare să fi stat ritualurile cu foc și fum, în care oamenii aruncau diverse plante aromatice. Apoi, creativitatea oamenilor a dus la transformarea acestora în uleiuri. În primele rețete de parfumuri au fost folosite plante, flori și diverse tipuri de ulei, care treceau apoi printr-un proces de distilare din care rezultau uleiuri parfumate, cu care oamenii se împodobeau din punct de vedere al mirosului. Pentru prima oară, ar fost folosite undeva în Cipru, dar și în Egipt.

Egiptenii au fost și cei care au pus pentru prima oară parfumurile într-o sticlă. În zilele noastre, se consideră că ei au fost inventatorii parfumurilor în forma în care le folosim noi acum. Probabil ce aceea există o înclinație foarte mare către parfumuri arăbești.

De la „inventarea” lor și până astăzi, evoluția este extraordinară, de la scopul pentru care sunt folosite, până la aromele și bazele din care sunt create. Dar ce ne atrage oare la parfumuri?

Ei bine, la fel ca hainele pe cale le porți și accesoriile pe care le alegi, parfumurile au acea putere magica de a-ți exprima personalitatea. Dacă hainele te ajută vizual să faci asta, parfumul vine și completează povestea personalității tale, prin miros.

De aceea nici nu este recomandat ca atunci când îți cauți un parfum, să alegi doar pe baza tendințelor, a noilor apariții sau a părerile și sfaturile prietenilor. Mai ales într-o lume în care mai toate parfumurile sunt lansate de câte o vedetă, este mai bine să alegi după propriile simțuri, decât să te lași „dus de nas”.

De aceea ți-am pregătit acest mic ghid, care să te ajute să diferențiezi mai bine între multitudinea de opțiuni de parfumuri și să îl alegi pe cel care îți vine perfect.

Înainte de a explica despre grupele principale de parfumuri, e nevoie să vorbim despre notele unui parfum. Acestea au, de obicei, trei note: una de bază, una de mijloc și una de vârf.

Probabil că ai observat că fiecare parfum este creat din mai multe ingrediente. Ei bine, ele se vor evapora treptat, în funcție de notă. Aromele din notele de vârf vor fi o explozie intensă, de la primul puf al parfumului. Acestea durează câteva minute. Apoi încep să se simtă notele de mijloc, care se eliberează până la trei ore. Cea mai persistentă notă din parfum, cea care durează cel mai mult, de la trei – patru ore, ba chiar și o zi întreagă, constituie baza parfumului.

În funcție de bază, există cinci mari grupe de parfumuri:

 

Parfumuri citrice. Lejere și plăcute, ca o zi de vară. Sunt chiar cele mai recomandate în sezonul mai călduros. Ele au la bază arome precum bergamota, lime, portocale, lămâie sau gref, merg de minune în combinație cu tonuri care conțin flori sau diverse arome de lemn. Parfumurile cu bază citrică vor fi atât proaspete, cât și dulci și sunt potrivite ca parfumuri dama, dar și ca opțiuni pentru bărbați, mai ales vara.

 

Parfumuri lemnoase. Santalul și cedru sunt cele mai cunoscute arome lemnoase și au devenit foarte populare, mai ales în ultimii ani. Se combină perfect cu alte tonuri de flori sau condimente, precum vanilia.

 

Parfumuri florale. Oamenii au fost mereu atrași de flori și de mirosul acestora. Așadar, aromele florale ca bază de parfum sunt opțiuni foarte populare. Dacă ești în căutarea unui parfum care să îți exprime sau să îți pună în valoare feminitatea, un parfum cu bază florală este alegerea ideală pentru tine.

 

Parfumuri orientale, arabesti. Dacă ai mirosit vreodată un parfum care a mirosit cald, probabil că era un parfum care avea la bază o aromă orientală, adică din ingrediente ce provin din Orient: vanilie, chihlimbar, mosc, cafea și alte mirodenii.

Mai e nevoie să știi că nu doar baza parfumului te va asigura că mirosul va fi unul persistent, ci și consistența acestuia.

Cele mai rezistente sunt, desigur, parfumurile pure, care au peste 20% uleiuri esențiale și o rezistență peste 5 ore. Urmează apa de parfum, care rezistă până în 4 ore și are uleiuri până în 20%. Cele mai slabe sunt apa de toaletă sau apa de colonie, care persistă doar câteva ore, având o cantitate mai redusă de uleiuri esențiale.

Ia în calcul și că fiecare dintre noi avem feromoni diferiți, care se emană prin piele. Aceștia influențează felul în care va mirosi un parfum pe o anumită piele. De aceea poți avea surpriza de a-ți plăcea un parfum la cineva iar apoi să te dai și tu și să nu îți mai placă atât de mult cum miroase.

Cel mai bine este să mergi în magazin să miroși parfumul, înainte de a-l achiziționa online. Sau, verifică la magazinele online dacă au și variante mini sau testere, ca să îl încerci înainte și să vezi dacă îți place și dacă ți se potrivește.

Când alegi un parfum, pornește de la bază, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava