MOPAN Suceava

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale”, ajunge la Gura Humorului, în perioada 8 – 10 octombrie, continuându-și misiunea de promovare a filmului românesc din toate timpurile.

Astfel, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, „Caravana filmului românesc” are onoarea de prezenta o  serie de filme clasice românești, care au trecut testul timpului și au rămas în memoria spectatorilor. În sala Centrului Cultural Gura Humorului, spectatorii sunt invitați să vizioneze, în perioada 8 – 10 octombrie, cu începere de la ora 19.00, filmele „Concurs” (regia Dan Pița), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia: Șerban Marinescu) și „Ochi de urs” (regia: Stere Gulea). Regizorii Dan Pița, Șerban Marinescu și Stere Gulea, alături de criticii de film Marian Țuțui și Mihai Fulger vor fi prezenți la proiecții pentru a dialoga cu spectatorii. O supriză pentru spectatori va fi, cu siguranță, prezența doamnei Sofia Vicoveanca, nu doar pe ecranul de proiecție, în filmul „Ochi de urs”, ci chiar în sala de spectacol, alături de cinefilii care vor alege să fie în sală sâmbătă seara.

Pe Esplanada Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina vor avea loc două proiecții în aer liber, dedicate, în special, tinerilor și adolescenților: „Declarație de dragoste” și „Liceenii Rock’n’roll”, ambele în regia lui Nicolae Corjos. Invitații speciali ai acestor filme sunt acorul Adrian Păduraru și criticul de film Ioan Pavel Azap.

***

Ediţia 40 a Festivalului „Toamnă la Voroneţ” se desfăşoară în perioada 5 – 11 octombrie la Gura Humorului, ediţia din acest an conţinând o retrospectivă a concursului de diaporamă cu lucrările premiate de-a lungul acestui festival, un invitat special – regizorul Tudor Giurgiu, un medalion cinematografic in memoriam Ştefan Iordache, filme de ieri şi de azi, vernisaje de artă fotografică, lansări de carte, concerte de muzică folk şi o avanpremieră, filmul „Şi atunci, ce e libertatea?”, o producţie 2020 a regizorului Andrei Zincă.

Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ” a fost iniţiat în anul 1981 şi s-a desfăşurat anual, fără întrerupere, devenind unul dintre cele mai longevive festivaluri de gen din țară.

***

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale,  la Gura Humorului, este următorul:

Centrul Cultural Gura Humorului

Joi, 8 octombrie, ora 19.00:

CONCURS

Scenariul şi regia: Dan Piţa

Cu: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ştefan Iordache, Claudiu Bleonţ, Oana Pellea,

în prezența regizorului Dan Pița și a criticului de film Marian Țuțui – Q&A

Vineri, 9 octombrie, ora 19.00:

CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI

Regia: Șerban Marinescu

Cu: Ştefan Iordache, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Dorel Vișan, Maia Morgenstern, în prezența regizorului Șerban Marinescu și a criticului de film Marian Țuțui – Q&A

Sâmbătă, 10 octombrie, ora 19.00: OCHI DE URS

Regia: Stere Gulea

Cu: Dragoș Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu,

în prezența regizorului Stere Gulea, a actriței & interpretei de muzică populară Sofia Vicoveanca și a criticului de film Mihai Fulger

Esplanada Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina

Vineri, 9 octombrie, ora 19.30: DECLARAȚIE DE DRAGOSTE

Regia: Nicolae Corjos;

Cu: Teodora Mareș, Adrian Păduraru, Tamara Buciuceanu, Dorel Vişan, Ion Caramitru,

în prezența actorului Adrian Păduraru și a criticului de film Ioan Pavel Azap

Sâmbătă, 10 octombrie, ora 19.30: LICEENII ROCK’N’ROLL

Regia: Nicolae Corjos

Cu: Tamara Buciuceanu Botez, Ștefan Bănică jr., Oana Sârbu, Mihai Constantin, Cesonia Poestelnicu,

Filmul va fi prezentat de criticul de film Ioan Pavel Azap

Accesul publicului este liber, la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile!

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL ORDINUL nr. 3.142/1.495/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 801 din 1 septembrie 2020

***

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a opta ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.

„Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei opt ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând 3.050 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

*

Proiect realizat cu sprijinulCNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

Parteneri media:All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Gratuitor.

La Gura Humorului, Primăria Orașului Gura Humorului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava