Capriciul unui soț a condus la inventarea celei mai dorite ciorbe din meniurile restaurantelor: ciorba rădăuțeană
Ciorba rădăuțeană reprezintă unul dintre felurile principale de mâncare servită la prânz sau, uneori, la cină. După cum îi spune și numele, ciorba rădăuțeană a fost preparată prima dată în municipiul Rădăuți din județul Suceava prin anii 70. Cea care a inventat acest sortiment de ciorbă este Cornelia Dumitrescu. Gospodina a introdus pui în Ciorbă de burtă, la insistențele soțului, care dorea ciorbă de burtă cu gust de pui. La scurt timp a introdus rețeta și în meniul restaurantului în care lucra. Ciorba a fost apreciată chiar și de către turiști străini, care au și cerut rețeta. Mulți bucătari sau patroni de restaurante au introdus rețeta în localurile lor.
În 2009 Cornelia Dumitrescu a fost numită cetăţean de onoare al municipiului Rădăuți, dar şi maestru culinar, încă de la începutul anillor ’80.
Mod de preparare
Varianta 1
Ingrediente: piept de pui, smântânǎ, 3 gălbenușuri, 2 morcovi, 2 ardei, o ceapă, 3 căței de usturoi
Se curăță legumele, se spală pieptul de pui si se pun toate la fiert într-o oală. Se adaugă sare după gust și se lasă la foc până se fierb toate ingredientele. După ce s-au fiert toate, se trage oala de pe foc, se scot legumele și puiul și se lasă la răcit. Morcovii se taie cubulețe, iar din oala cu supă în care au fiert toate ingredientele se ia o ceșcuță de supă și se lasă la răcit.
Se amestecă cele 3 gălbenușuri cu smântână până la omogenizare, apoi usturoiul pisat împreună cu ceșcuța de supă lăsată la răcit. Se repune pe foc oala cu supă și se adaugă compoziția realizată mai sus din gălbenușuri. Se pune și pieptul de pui desfăcut fideluță și morcovii. Se mai fierbe un minut și se ia oala de pe foc.
Varianta 2.
https://romaniancook.com/ro/ciorba-radauteana/
- 1 kg pui cu oase ( de preferat spinari )
- 2 cepe mari
- 3 morcovi
- 2 pîntrunjel rădăcină
- ½ țelină
- 1 ardei gras roșu sau kapia
- 3 căței de usturoi
- 500 gr smântână
- 4 gălbenușuri
- 6 linguri oțet
- 1 linguriță tarhon
- sare și piper după gust
- Pentru o oală de 8 litri
- Pune bucățile de pui în oală, în apă rece. Umple oala cu apă aproape până sus. Lasă să fiarbă la foc mare, fără capac.
- După aproximativ 15-20 minute va trebui să iei spuma.
- Adaugă cepele întregi, bine spălate dar cu tot cu coajă ( foi).
- Dă focul la minim, pune capac și lasă să fiarbă o oră.
- După o oră, adaugă toate legumele, curățate și bine spălate, dar întregi.
- Lasă să fiarbă timp de 20 de minute.
- Strecoară ciorbă, pune zeama curată înapoi în oală pe foc. Lasă deoparte legumele și carnea să se răcească puțin. Aruncă cepele.
- Alege carnea de pe oase, taie cubulețe legumele și pune totul înapoi în ciorbă.
- Într-un castron mai măricel ( 2l) amestecă bine smântâna cu gălbenușurile și cu o lingură de sare. Adaugă puțin câte puțin zeama din ciorbă, amestecând în același timp, până când amestecul de smântână devine fierbinte, pentru a evita „tăierea” smântânii.
- Toarnă smântană în ciorbă, amestecând în același timp.
- Adaugă 5 – 6 linguri de oțet, tarhonul, piper și sare dacă mai este cazul, după gust.
- Oprește focul. Ciorba ta rădăuțeană este gata!
Sursă text: www.wikipedia.org
Capriciul unui soț a condus la inventarea celei mai dorite ciorbe din meniurile restaurantelor: ciorba rădăuțeană,