MOPAN Suceava

Ce este un cablu viu, cum se fac zăpada și ceața artificială sau cum să faci cerneala invizibilă – sunt doar câteva teme despre care copiii și tinerii au aflat în cadrul atelierelor organizate de Institutul Polonez din București împreună cu partenerii din Bucovina.

De-a lungul atelierelor interactive, educatorii de la Centrul Științific Experyment din Gdynia au vorbit, printre altele, despre realizările științifice ale polonezilor și ale oamenilor de știință din alte țări.’

Participanții la ateliere au cunoscut nu numai secretele anumitor efecte speciale folosite în film și teatru, ci au aflat, în primul rând, cum au loc multe dintre fenomenele chimice și naturale. Cei mai tineri participanți au efectuat, de asemenea, diferite experimente muzicale, în cadrul cărora au aflat cum apare sunetul și au învățat să construiască instrumente muzicale simple. Eroii acestor ateliere au fost celebrii compozitori polonezi – Fryderyk Chopin și Stanisław Moniuszko, numit părintele operei naționale poloneze. Această parte a activităților este legată de aniversarea Anului Moniuszko în Polonia, sărbătorit cu ocazia celor 200 de ani de la nașterea celebrului compozitor.

În perioada 15-17 aprilie, educatorii au petrecut câteva zile în România. În cadrul programului anual „Școala Altfel”, unde timp de o săptămână copiii nu au lecții normale, ci le sunt organizate diferite excursii și întâlniri interesante, aceștia au arătat cele mai interesante laturi ale științei elevilor din trei sate ale Bucovinei (Solonețul Nou, Poiana Micului și Pârteștii de Sus), în zona în care este concentrată cea mai mare minoritate poloneză din România.

– În Polonia, centrele științifice au devenit în ultimul deceniu atât de populare, încât funcționează deja în fiecare oraș mare. Acestea îi molipsesc pe copii cu pasiunea pentru știință, experimente și gândirea creativă. Totodată, ele ajută la construirea unei societăți moderne – spune Agnieszka Skieterska, directoarea Institutului Polonez, care a inițiat ciclul de ateliere „Laboratorul fantastic”. – În România și Moldova nu există încă astfel de instituții, chiar dacă sunt persoane care îndeamnă autoritățile la crearea acestora. Sper ca lecțiile cu educatorii polonezi să fie încă o sursă de inspirație pentru a investi în educația științifică a copiilor, tinerilor, dar și a adulților – adaugă aceasta.

Partenerul evenimentului a fost Uniunea Polonezilor din România.

– Împreună am ales școlile în care se învață limba polonă sau unde merg copiii din minoritatea poloneză. Mă bucur mult că prin unirea forțelor putem arăta în Bucovina o parte din Polonia modernă și realizările ei. De asemenea, este foarte important pentru noi ca copiii care învață polonă să știe nu doar cine a fost Henryk Sienkiewicz, ci să poată și să enumere câțiva oameni de știință polonezi celebri sau descoperiri făcute de conaționalii lor – adaugă Agnieszka Skieterska.

Participanții la ateliere au putut, sub supravegherea educatorilor experimentați, să efectueze anumite experimente singuri.

Printre eroii atelierelor se găsesc, printre alții:

– Maria Skłodowska-Curie, prima femeie laureată cu Premiul Nobel și prima persoană din istorie care l-a obținut de două ori, în două domenii diferite ale științelor naturale – în fizică (în 1903, împreună cu soțul ei, francezul Pierre Curie și în chimie (în 1911).

– Kazimierz Funk, care a descoperit și extras prima vitamină B1 din tărâțe de orez. Cercetările sale au permis identificarea prezenței acestui produs chimic în diferite alimente. Funk este, de asemenea, autorul termenului „vitamina” (lat. vita – viață, amina – compus chimic care conține gruparea amino), pe care l-a introdus în anul 1912.

– Jan Czochralski – chimist polonez, expert în metale, inventatorul metodei utilizate pe scară largă până astăzi prin care sunt obținute cristalele unice de siliciu, numită mai târziu metoda Czochralski, care a stat la baza procesului de fabricație a circuitelor integrate.

– Ignacy Mościcki – chimist polonez, om de știință, inventator, a contribuit la dezvoltarea industriei chimice poloneze, președinte al Republicii Polone între anii 1926-1939. După agresiunea URSS asupra Poloniei, la 17 septembrie 1939, a trecut granița polono-română împreună cu guvernul polonez. A fost internat de autoritățile Regatului României. După demisia din funcția de președinte al Poloniei în decembrie 1939, autoritățile române i-au permis să meargă în Elveția, unde a trăit până la moarte.

Institutul Polonez din București sprijină constant, de câțiva ani, dezvoltarea educației științifice în România și Moldova prin organizarea de ateliere științifice și vizite de studiu în Polonia pentru cetățenii din ambele țări care se ocupă cu popularizarea diferitelor domenii de știință, sprijinirea schimburilor academice, dar și participând, printre altele, la evenimente precum Festivalul de Știință din București.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava