MOPAN Suceava

În ziua de Crăciun, papa Leon al III-lea oficia ceremoniile de la Roma. Carol, marele cuceritor, creștin devotat și rege al francilor, urma să fie încoronat rege, având domenii în toate regiunile pe care le cucerise, însemnând mare parte din teritoriul Europei Occidentale.

Astfel a început o perioadă de renaștere a Imperiului Roman, care dispăruse în secolul al Vlea. Noul împărat avea să fie cunoscut în istorie sub numele de Carolus Magnus, Carol cel Mare, Charlemagne (sau, dacă ești german, Karl der Grosse).

Carol cel Mare a fost primul împărat al Sfântului Imperiu Roman care a fost încoronat de papă. (Un alt Carol, al V-lea, zis și Quintul, avea să fie ultimul, în 1530.) Imperiul pe care l-a fondat (sau refăcut) avea să dureze peste o mie de ani, până la abdicarea lui Francisc al II-lea, în 1806.

Imperiul său avea să fie primul descris drept „sfânt” de către împăratul Frederic Barbarossa, în 1157, iar titlul complet, Sacrum Romanum Imperium, a fost folosit pentru prima oară în 1254. Însă, chiar și atunci, a fost vorba mai mult de o titulatură, deoarece „Sfântul Imperiu Roman” nu a existat niciodată de fapt, ca instituție, fiind doar un nume folosit de către istorici.

Carol cel Mare avea 48 de ani la încoronare, fiind bătrân pentru acea perioadă, însă avea în continuare o ținută dreaptă, atletică. În ciuda numelui cu rezonanță franceză cu care este cunoscut în lumea anglofonă (Charlemagne), limba lui maternă era germana (cu toate că știa și greacă și latină și, probabil, un dialect vechi franc, folosit de către supușii săi francezi), iar capitala sa se afla pe malul german al Rinului, la Aachen, oraș pe care francezii continuă să-l numească Aix-la-Chapelle.

Carol cel Mare a fost cunoscut pentru capacitatea de a conduce și pentru faptul că era un excelent administrator și, cu toate că nu știa să scrie, curtea sa este celebră pentru intelectualii din întreaga lume pe care i-a atras.

Evlavios și un mare sprijinitor al Bisericii, a încercat să interzică în întregul său imperiu dansul, din cauza originilor lui aparent păgâne, însă a fostcomplet ignorat. Carol cel Mare a suprimat cu sălbăticie triburile germane, mai ales pe cele saxone, împotriva cărora și-a condus armatele de 18 ori în decursul timpului, însă cuceririle sale au avut legătură mai mult cu construirea imperiului, decât cu răspândirea religiei sale.

Într-o împrejurare cât se poate de necreștinească, după o bătălie împotriva saxonilor, a ordonat decapitarea în masă a unui număr de 4 500 de războinici dușmani.

Carol cel Mare a murit în anul 814, lăsându-i imperiul fiului său, Ludovic I, însă dinastia carolingiană a rezistat doar până în anul 887.

Tot la 25 decembrie:

336: Pentru prima oară Crăciunul este sărbătorit în data de 25 decembrie.

496: Este convertit la creștinism regele francez Clovis.

1066: Este încoronat Wilhelm Cuceritorul.

1642: Se naște la Woolsthorpe, lângă Grantham, fizicianul și matematicianul englez Isaac Newton.

1883: Se naște la Paris pictorul Maurice Utrillo.

1899: Se naște Humphrey Bogart, un simbol al marelui ecran.

1983: Moare pictorul spaniol Joan Miró, la vârsta de nouăzeci de ani.

1989: În urma unui proces sumar, Tribunalul Militar Extraordinar Român a condamnat la moarte cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. În aceeași zi sunt executați la Târgoviște, prin împușcare.

 

Geo Alupoae, critic de teatru

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava