Lucrările la Casa Polonă din localitatea Pleşa sunt aproape de finalizare. Constructorii vor termina lucrarea în cursul acestei luni, urmând ca în 2014 să fie cumpărat mobilierul şi celelalte accesorii necesare pentru buna funcţionare a clădirii.

Casa Polonă de la Pleşa are o sală de spectacole, bucătărie dotată după ultimele standarde şi cinci camere de cazare. În total, este vorba de o clădire cu o suprafaţă de aproximativ 600 mp, care beneficiază şi de o parcare pentru maşini. Pentru a ridica această Casă Polonă s-au cheltuit circa 1,6 milioane de lei, inclusiv TVA, iar banii au provenit din fondurile proprii ale Uniunii Polonezilor din România.

Deputatul Ghervazen Longher, care este şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, spune că o astfel de investiţie era necesară pentru comunitatea din Pleşa.

„În felul acesta oamenii de aici vor putea să organizeze petreceri, dar şi alte evenimente locale, cum ar fi serbări şcolare sau cu ocazia unor sărbători religioase. Mă bucur că am reuşit să finalizăm tot ce ne-am propus pentru acest an, iar în acest fel în primăvara anului viitor clădirea va fi funcţională”, a arătat deputatul din partea minorităţii polone, Ghervazen Longher.

Pe ultima sută de metri sunt şi lucrările la Casa Polonă de la Soloneţu Nou. Inaugurată parţial încă din 2012, clădirea de la Soloneţu Nou este realizată cu fonduri alocate de statul polon, valoarea totală fiind de peste 1 milion de euro.

Dacă acum este funcţională sala de spectacole, anul viitor vor fi date în folosinţă şi camerele de cazare, 9 la număr, între care şi 2 apartamente.

Utilitatea acestei clădiri s-a dovedit deja în lunile scurse de la inaugurarea la care au participat inclusiv autorităţi din Polonia, aici fiind organizate mai multe evenimente importante din viaţa comunităţii din Soloneţu Nou.

Pentru anul viitor, cel mai important proiect al conducerii Uniunii Polonezilor din România este ridicarea unei Case Polone la Moara. Aceasta se va ridica la intrarea în Moara, pe un teren care este în curs de achiziţie, în proiect fiind cuprins şi un teren de sport.

„Ne-am propus ca în fiecare an să realizăm obiective care să vină în sprijinul comunităţilor locale. Din fericire, am realizat cam tot ce am gândit şi sper să continuăm pe aceeaşi linie şi în anii care urmează. E datoria noastră, a celor din conducerea Uniunii, să ne implicăm în toate comunităţile în care trăiesc etnici polonezi şi cred că până acum nu am dezamăgit pe nimeni”, a mai spus Ghervazen Longher.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava