Concert pascal
MOPAN Suceava

Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, i-a cerut astăzi demisia consilierului judeţean al PNL, Vasile Ilie, pe care l-a acuzat de „minciună prin omisiune” după ce a făcut o serie de declaraţii cu privire la Aeroportul „Ştefan cel Mare”. La finalul şedinţei de astăzi a Consiliului Judeţean, Nechifor a difuzat în plen două înregistrări, una în care Vasile Ilie a depus jurământul în această funcţie şi una în care critica, în data de 22 octombrie a.c., faptul că aeroportul nu are autorizaţiiile necesare pentru a funcţiona, în special certificatul de la Autoritatea Aeronautică Civilă, dar şi faptul că sistemul ILS de aducere automată la sol a aeronavelor nu a fost încă montat.
După acest moment, Cătălin Nechifor i-a spus lui Ilie că aceste declaraţii reprezintă „minciună prin omisiune”. Nechifor i-a mai transmis acestuia că a făcut aceste declaraţii deşi ar fi ştiut că autorizaţia de la Autoritatea Civilă Aeronautică se eliberează în momentul în care aeroportul începe oficial să funcţioneze, ceea ce s-a şi întâmplat pe 25 octombrie a.c., la ora 00:00.
„Pe 22 octombrie aţi indus în eroare opinia publică şi companiile care erau cu noi în negociere, pentru că aţi spus că nu avem autorizaţie. Nu e bine”, a declarat Nechifor. El a mai explicat că sistemul de navigaţie ILS trebuia montat de compania Romatsa după finalizarea proiectului de modernizare pe fonduri europene, şi nu înainte. „Cum să pun acoperiş când nu am construit casa. Domnule Ilie, ca vicepreşedinte al CJ aţi fost titular pe aeroport, ştiţi domeniul acesta. În proiect se prevedea doar pregătirea terenului pentru montarea ILS de către Romatsa. Ceea ce s-a întâmplat efectiv pe 25 octombrie”, a mai arătat preşedintele CJ Suceava, adăugând că cei de la Romatsa au început deja montarea acestui sistem de navigaţie. Pe de altă parte, Cătălin Nechifor a subliniat faptul că în momentul de faţă cea mai mare dificultate în discuţiile cu operatorii aerieni pentru a-i convinge pe aceştia să vină la Suceava este „istoricul prost” al aeroportului din Suceava. „Asta deoarece a fost un aeroport care s-a dus în cap în anii 2010 – 2011, pe indicatori, pentru că aţi pierdut, stimaţi colegi de la PDL, două curse importante ale Carpatair şi Blueair. Nimeni nu se uită la poveşti. Se uită la istoric, iar acesta e prost. E prost pentru că aţi pierdut două curse, şi lumea nu se mai întreabă de ce. Au plecat doi operatori, Blueair şi Carpatair, şi lumea spune pa”, a declarat Cătălin Nechifor. El a adăugat că acest proiect a fost unul extrem de greu, şi atât directorul aeroportului, Ioan Măriuţa, cât şi el şi alţii care s-au implicat în realizarea lui „au albit” până la finalizarea investiţiilor. „Chiar nu accept să vă bateţi joc de acest proiect şi vă cer demisia din funcţia de consilier judeţean. Astăzi”, i-a spus Cătălin Nechifor lui Vasile Ilie în şedinţa de Consiliul Judeţean.

Ilie: Încercaţi să vă disculpaţi de nişte grave neglijenţe pe care le aveţi

În replică la solicitarea şi acuzaţiilor făcute de Cătălin Nechifor, liderul consilierilor judeţeni PNL, Vasile Ilie, a declarat că tot ceea ce a făcut în şedinţa de ieri reprezintă „o încercare de a vă disculpa de nişte grave neglijenţe pe care dumneavoastră le aveţi în exercitarea funcţiei de preşedinte al Consiliului. Iar neglijenţele pe care dumneavoastră le aveţi vizează mai multe tipuri de proiecte”. Vasile Ilie a precizat că toate declaraţiile făcute pe 22 octombrie cu privire la lipsa autorizaţiilor şi la neînceperea lucrărilor la sistemul de navigaţie ILS erau adevărate. „Nici în ziua de azi nu e montat sistemul ILS de aducere la sol a aeronavelor. Iar faptul că două curse au renunţat când domnul preşedinte Gheorghe Flutur era la conducerea CJ, iar eu vicepreşedinte, acest lucru s-a datorat faptului că nu aveam balizaj, nu aveam ILS, erau condiţii improprii, iar cele mai multe avioane nu puteau ateriza la Suceava din cauza condiţiilor meteo, şi erau dirijate spre alte aeroporturi”, a declarat Vasile Ilie. El a atras atenţia că lipsa sistemului ILS de aducere automată a aeronavelor la sol îi determină pe piloţi să refuze să zboare la Suceava, în special cei tineri, care au învăţat să piloteze având la dispoziţie acest sistem de siguranţă. Ulterior, Vasile Ilie i-a solicitat lui Cătălin Nechifor să-i spună care va fi frecventa curselor Tarom, dacă această companie va începe să opereze de la Suceava de pe 12 noiembrie 2015. LA rândul său, Cătălin Nechifor i-a explicat lui Vasile Ilie că aeroportul este funcţional, piloţii având la dispoziţie proceduri şi sisteme care le permită aterizeze şi să decoleze, dar şi că primele curse private au venit deja la Suceava, şi vor continua să vină şi în perioada următoare. Nechifor a mai spus că Tarom va opera la Suceava de pe 12 noiembrie a.c., data la care în Publicaţia de Informare Aeronautică vor fi publicate procedurile de zbor

Cătălin Nechifor îi cere demisia lui Vasile Ilie din funcţia de consilier judeţean, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava