Concert pascal
MOPAN Suceava

Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a declarat că intenţionează să amenajeze o „Mică Europă” în parcul Şipote din centrul Sucevei. Cătălin Nechifor a prezentat conceptul de „Mica Europă” („Little Europe”) ca un posibil slogan al Sucevei în competiţia pentru obţinerea titlului de capitală europeană a culturii în anul 2021. Nechifor a declarat că acesta ar fi fost un slogan mai potrivit decât cel propus de consultantul care a întocmit strategia culturală a Sucevei, respectiv „Inspiră. Imaginează. Simte”. „Eu m-aş fi gândit la altceva, la <Little Europe> – <Mica Europă>. Şi asta pentru că în Bucovina, Mica Europă înseamnă români, germani, evrei, lipoveni, huţuli, ucarineni, poloni, romi. Înseamnă exact 12 minorităţi care trăiesc în Bucovina. Iar pe steagul Uniunii Europene sunt tot 12 steluţe, şi am crezut că ar fi important să venim cu acest concept de Mica Europă: 12 steluţe, 12 minorităţi, 12 gastronomii, 12 culturi. De fapt 12 ţări într-un spaţiu unitar. Şi lucrul acesta o să-l facem ca şi concept la Muzeul Satului, şi o să-l facem şi la Parcul Şipote”, a explicat Cătălin Nechifor.

El a spus că CJ Suceava ar avea şansă se obţină 8 – 10 hectare din parcul Şipote, totul plecând de la proiectul pentru amenajarea unui nou punt de belvedere pe Piatra Şoimului de pe Rarău. Şeful CJ Suceava a explicat că instituţia pe care o conduce are în proprietate aproximativ 40 de hectare de pădure pe care ar putea să le ofere către Romsilva, în schimbul a 48 de metri pătraţi de teren în zona Pietrei Şoimului, dar şi pentru parcul Şipote. Alte schimburi ar putea avea loc şi pentru obţinerea terenului necesar în vederea amenajării unor drumuri judeţene între Mănăstirea Humorului – Suceviţa şi Putna – Moldoviţa. Nechifor a explicat că noul Cod Silvic prevede că aceste schimburi se fac cu un raport de transfer de „1 la 1” şi cu plata unei eventuale diferenţe de valoare a terenurilor dacă aceasta există.

„Discuţii despre parcul Şipote au fost de mulţi ani. Ar fi fost şi gata parcul dacă acele discuţii se puteau concretiza. Eu aştept un lucru simplu, să putem realiza fizic un transfer de proprietate între Consiliul Judeţean şi Romsilva la Piatra Şoimului, unde am cerut aşa de control, dacă vreţi, să vedem dacă putem să-l realizăm, legal şi corect. Dacă reuşim lucru acesta, şi am speranţă că vom reuşi, pot să spun că vom putea face alte trei lucruri, respectiv parcul Şipote şi rutele Mănăstirea Humorului – Suceviţa şi Putna – Moldoviţa”, a spus Nechifor.

 Proiect de 1,5 milioane de euro pentru amenajarea parcului Șipote

Şeful CJ Suceava a adăugat că această instituţie a pregătit deja un proiect european, cu o valoare de cel puţin 1,5 milioane de euro, pentru reabilitarea parcului Şipote. Cătălin Nechifor a explicat că prin acest proiect vor fi amenajate alei noi, terenuri de sport, vor fi montate bănci şi un sistem de iluminat nou. „Muzeul Bucovinei are ca propunere amenajarea unui parc integrat în conceptul de Mica Europă. Şi încă un lucru pe care vreau să-l spun, intenţionăm să concesionăm acolo terenuri cu destinaţia clară de a fi înfiinţate restaurante, nu mari, cu profil internaţional. Unul cu bucătărie germană, italiană, ucraineană, poloneză, şi ce o să mai fie necesar, exact în sensul acestui concept de Mica Europă. Şi voi face tot posibilul să pregătim acest concept pentru a-l prezenta în Parlamentul European în data de 3 decembrie. Şi o să văd şi eu dacă acest concept de Mica Europă, cu 12 minorităţi, 12 gastronomii 12 culturi va prinde la parlamentarii din toată Europa”, a declarat Cătălin Nechifor. Pe de altă parte, el a amintit şi de un alt proiect pe care CJ Suceava îl va promova şi care prin care se va susţine candidatura Sucevei în competiţia pentru „capitală europeană a culturii 2021”, respectiv „Muzeul satului bucovinean viu”, care ar urma să fie construit în zona Horodnic. Nechifor a explicat că în acest muzeu vor fi construite case tradiţionale, atât din Bucovina, cât şi case specifice minorităţilor care convieţuiesc în această zonă. „M-am gândit că ar fi frumos să avem acolo o gospodărie nemţească, de huţuli, una de ruşi lipoveni etc. Şi conceptul de sat viu înseamnă că turiştii vor putea intra în gospodării, vor putea vedea viaţa oamenilor, obiceiurile, pentru că toţi care vin în Bucovina spun cât e de frumos, dar nu pot intra în curtea omului”, a mai explicat preşedintele CJ Suceava. El a mai adăugat că prin amenajarea acestui muzeu Bucovina va fi deschisă larg tuturor celor interesaţi „să vadă, să guste şi să simtă Bucovina”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava