Concert pascal
MOPAN Suceava

Catedrala cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” și „Toţi Sfinţii Români” din Gura Humorului îmbracă duminică, 26 iunie 2022, straie de sărbătoare. În acează zi, locaşul de închinăciune îşi serbează al doilea hram, Duminica Sfinţilor Români, dăruit pe 21 august 2011, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul sfinţirii.

Un sobor de preoţi şi diaconi va oficia de la ora 9:45 Sfânta Liturghie în locaşul de închinăciune din centrul oraşului Gura Humorului. La acest moment de sărbătoare sunt aşteptaţi credincioşii din oraşul Gura Humorului, stareţi şi stareţe din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor, dar şi numeroşi invitaţi.

Istoricul Catedralei cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” și „Toţi Sfinţii Români” din Gura Humorului

Pe 5 decembrie 1991, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen Suceveanul, a sfințit crucea şi locul catedralei în cinstea Naşterii Maicii Domnului, eroilor şi martirilor neamului românesc. Pe 23 octombrie 1994, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen, împreună cu un sobor preoţi, a sfinţit piatra de temelie a catedralei, iar în anul 1995 au început lucrările. De la sfârşitul anului 1998 până în anul 2001, şantierul la catedrală a stagnat, din lipsă de fonduri. Era nevoie de cărămidă, și alte materiale pentru balcoane. Prin bunăvoinţa autorităţilor judeţene şi centrale, s-a obţinut o parte din fondurile necesare continuării lucrărilor.

Până în anul 2004, a fost zidită toată catedrala. Au ajutat mult credincioşii, patronii locali, oamenii de afaceri, dar şi autorităţile locale. Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului are o lungime de 46 de metri, o lăţime de 26 de metri şi o înălţime de 53 de metri. Capacitatea totală, cu tot cu balcoane, este de 2.500 de persoane. Pictura a fost începută în anul 2007 şi a fost realizată de către profesorul Alexandru Mateiaş din Bucureşti, împreună cu echipa sa. Lucrările la pictură s-au finalizat în luna iulie 2011. Sculpturile şi catapeteasma au fost realizate de o echipă de meşteri, în frunte cu sculptorul Ioan Hanţâr din Grumăzeşti, judeţul Neamţ. Pictura catapetesmei aparţine tânărului pictor Cristian Dumbravă din Gura Humorului. Lucrarea din piatră din exteriorul edificiului este opera lui Florin Dorneanu din localitatea Stânca, judeţul Neamţ. În toamna anului 2004, catedrala a fost acoperită cu tablă de cupru, de către o echipă de muncitori din Satu Mare.

Slujba Sfinţirii catedralei a fost săvârşită pe 21 august 2011 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat al doilea hram catedralei – Soborul Sfinţilor Români.

Împlinirea a zece ani de la sfințirea catedralei cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Toți Sfinții Români” a fost marcată pe 21 august 2021 printr-o Liturghie arhierească săvârşită pe esplanada din faţa locaşului de închinăciune.

Constantin Ciofu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava