Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto47 poze în acest set

Câteva mii de suceveni au participat, astăzi, la manifestările organizate în Suceava de Ziua Națională a României. Înainte de ora 12:00, la care ar fi trebuit să înceapă ceremonialul religios și militar, trotuarele de pe bulevardul principal din zona centrală a Sucevei erau deja pline de suceveni, adulți, dar și foarte mulți copii, marea lor majoritate veniți cu steaguri tricolore, special pentru a sărbători Ziua Națională.

La manifestări au fost prezente numeroase oficialități județene și locale, respectiv președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și vicepreședinții instituției, Gheorghe Niță și Viorel Seredenciuc, subprefectul Silvia Boliacu, primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache, precum și deputatul PNL Ioan Balan, parlamentarii PSD Ioan Stan, Virginel Iordache și Ilie Niță, deputatul Partidului Forța Națională, Alexandru Băișanu, consilieri locali și județeni. Ceremonia a fost deschisă de subprefectul Silvia Boliacu, aceasta trecând în revistă trupele prezente. A urmat apoi o slujbă religioasă oficiată de arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen alături de un sobor de preoți. Seria discursurilor oficialităților a fost deschisă de subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu. Ea a dat citire mesajului de Ziua Națională a României transmis de premierul Victor Orban, după care subprefectul le-a urât tuturor celor prezenți „La mulți ani România!”, „La mulți ani Suceava!”.

Apel la unitate din partea președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur

În cuvântul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a ținut să remarce numărul foarte mare de copii care au venit la manifestările de Ziua Națională, el subliniind faptul că „de aici începe patriotismul”.

„La mulți ani frați români, dragi suceveni!. Mă bucu să pot astăzi să vă adresez un cuvânt de felicitare în numele administrației județene, după mesajul premierului României. Vreau să vă felicit că sunteți atât de mulți ieșiți la acest eveniment de Ziua Națională. Am avut un sentiment că e o lecție de istorie cu atâția copii veniți să vadă în direct Ziua Națională. Și vă felicit pe dumneavoastră, dragi părinți, dar și pe copilași pentru că nu e foarte cald afară, dar toată lumea e venită la acest eveniment. De aici începe patriotismul și nevoia de patriotism. Pentru că de Ziua Națională cred că despre asta trebuie să vorbim mai mult și mai apăsat. În urmă cu trei zile aici în Cetatea de Scaun a lui Ștefan sărbătoream Ziua Bucovinei. Pentru că dacă nu era Unirea Bucovinei cu Țara, 1 Decembrie nu se putea numi Zi Națională. Și dacă dăm timpul înapoi și suntem bucuroși și mândri pentru ziua de azi, sunt convins că trebuie să ne gândim ce e în sufletul celor din Nordul Bucovinei și al Basarabiei care au stat în România mare doar 22 de ani. Și de aceea obligația noastră de frate este să nu fim egoiști și să luptăm pentru ca și drumul lor să fie spre Uniunea Europeană, unde să ne întâlnim cu toții. Cred că asta trebuie spus dragi suceveni și dragi români, astăzi de Ziua Națională”, a declarat Flutur. El a făcut un apel la unitate, spunând că aceast unitate trebuie să înceapă în primul rând de la oamenii politici.

„De Ziua Națională mai trebuie spus ceva și de mâine trebuie făcut, prima dată de noi oamenii politici. Mai multă unitate. E nevoie de asta și trebuie să înceapă de la noi. România în 30 de ani de la Revoluție a cunoscut multe modificări în bine, dar cred că avenit vremea să ne bucurăm mai mult că suntem membri ai Uniunii Europene și să simțim mai multă Europă la noi acasă. Pentru că mulți români au plecat afară și nu au plecat de bine. Au plecat din cauza greutăților. Și către ei trebuie să ne îndreptăm cu gândul și noi cei de aici de acasă să facem mai mult pentru ca ei să se întoarcă. La mulți ani din tot sufletul! Să țineți la România, să țineți la Bucovina. La mulți ani români!” La mulți ani România!”, a încheiat Flutur.

Ion Lungu: ”Noi oamenii politici, trebuie să facem unitatea de altădată a românilor”

Nu în ultimul rând, primarul Sucevei, Ion Lungu a spus că Marea Unire nu s-ar fi putut înfăptui fără lupta de secole a înaintașilor noștri. „Și aici nu putem să nu pomenim de Mihai Viteazul, de Alexandru Ioan Cuza, sau de marii bărbați de stat de la 1918 care au înfăptuit Marea Unire și aici în primul rând de premierul de atunci, I.C. Brătianu, dar și de regele Ferdinant, apoi Iuliu Maniu și alte personalități, fără de care astăzi nu am fi putut să sărbătorim această zi. Acești înaintași ne-au lăsat un testament, ne-au lăsat o moștenire pe care noi trebuie să o prețuim și să o predăm mai departe generațiilor viitoare”, a spus primarul Sucevei. El a subliniat că în momentul de față oamenii politici trebuie să lupte pentru a reface unitatea de altădată a românilor.
„Din păcate astăzi românii nu mai sunt așa de uniți cum erau atunci. Și aici trebuie să facem tot ce putem, noi oamenii politici, să facem unitatea de altădată a Românilor. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat Ion Lungu.

Sucevenii au primit cu aplauze defilarea detașamentelor și tehnicii Ministerului Afacerilor Interne

După discursurile oficialităților și ceremonia de depunere a a coroanelor de flori la troița de lângă Biserica Învierii, toți cei prezenți au primit cu aplauze defilarea detașamentelor și a tehnicii din cadrul unităților din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava