MOPAN Suceava

Luni, 29 iunie, în cadrul primului târg de zootehnie al României – ZEFA, Expoziția Internațională de Animale de Rasă și Echipamente pentru Zootehnie, au fost decernate premiile pentru cele mai valoroase exemplare de animale de rasă.

Un număr de 50 de crescători de animale din întreaga țară au înscris în competiție peste 200 de animale de rasă prezentate la eveniment. În cadrul festivității de premiere au fost acordate 23 de premii la cele 6 categorii principale din concurs: categoria „Tauri”, categoria „Vaci de lapte”, categoria „Vaci pentru carne”, categoria „Ovine”, categoria „Caprine”, categoria „Cabaline”.

Evenimentul zootehnic al anului organizat de ABplus Events pe Aerodromul Floreni, în localitatea Dorna Candrenilor, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” și Consiliul Județean Suceava, a prezentat genetica de vârf, exemplarele cele mai performante din rasele de bovine, ovine, caprine și cabaline. Premiul cel mare al Concursului de animale de rasă organizat cu acest prilej, „Miss ZEFA 2015”, a fost adjudecat de Vaca cu număr matricol RO351001030030, rasa Abeerden Angus, exemplar din ferma Mihben Suisse. Premiul special pentru „rusticitate” a fost acordat unui exemplu tipic de rasă taurină de munte, Vaca cu număr matricol AT22 9583 922, rasa Grauvieh, aflată în proprietatea dr. veterinar Mihai Voloşeniuc.

Comisia de bonitare și apreciere a animalelor înscrise în concurs a fost prezidată de dr.ing. Gheorghe NEAȚĂ, Director General Adjunct MADR, fiind formată din experți în domeniu: Dr. Ing. Iacob LELIOR, Director General ANARZ, Dr. ing. Ionel NISTOR, Sef Serviciu Serviciul inspectie in zootehnie, ANARZ, Dragoș JURAVLE, Șef serviciu tehnic ANARZ- Biroul zonal Suceava, ing. Costea Doru NICOLAIE, consilier superior OARZ Suceava, ing. Iulian POPESCU, reprezentant ABplus Events.

Animalele de rasă de mare valoare genetică, cu performanțe ridicate privind producția de lapte sau carne, au fost prezentate în ring și s-au făcut remarcate în cadrul festivității de premiere. Valoarea cumulată a premiilor acordate depășește suma de 10.000 de euro, premiile în produse fiind oferite de IBNA Balotești, Cow Genetics, Sano Furajare Moderna, Cargill, Semtest Craiova, Bovis Select, Bentley Romania, CTE Solution.

Locul I pe podium a revenit unor crescători de animale cu vechime, competiția fiind foarte strânsă la toate categoriile de premiere. Misiunea juriului de departajare a câștigătorilor s-a dovedit a fi una grea, motiv pentru care au fost acordate mai multe premii II și III la câteva dintre categoriile din concurs și două mențiuni.

Concursul de animale de rasă a completat seria de evenimente zootehnice organizate cu prilejul ZEFA ediția 2015, alături de acesta și de expoziția de animale de rasă fiind prezentate fermierilor tehnici de creștere și hrănire a animalelor, sisteme de furajare și pentru producția furajelor și noutăți in materie de echipamente, utilaje și mașini pentru fermele zootehnice. Prezența animalelor din majoritatea speciilor și raselor exploatate în România a făcut din ZEFA un punct de atracție pentru toate categoriile de public, în cele patru zile de eveniment târgul înregistrând un număr record de 12.000 de vizitatori.

Expoziţia Internaţională de animale de rasă şi echipamente pentru zootehnie ZEFA este un eveniment aflat în portofoliul ABplus Events – Divizia Agribusiness. ABplus Events operează de 18 ani ca organizator profesionist de târguri şi expoziţii în România, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova. Informaţii suplimentare despre ZEFA se pot obţine de pe pagina web www.zefa-expo.ro
Târgul de zootehnie al României – ZEFA a fost realizat în parteneriat cu: Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, Consiliul Județean Suceava, GAL Valea Dornelor, FCBCR – Federaţia Crescătorilor de Bovine Carne din România, AGCTR – Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România, ACBCR – Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Asociația Angus.Ro, Asociația Holstein.Ro, Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Balţată Românească” Tip Simmental, CAPRIROM – Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine ROMOVIS, Asociația Aberdeen Angus România, Asociația Agricultorilor Maghiari din România, Federația Oierilor de Munte din România, Asociația Fermierilor din România, Federația Agricultorilor de Munte „Vatra Dornei”, asociațiile județene  ale crescătorilor de taurine și ovine din județele limitrofe evenimentului.

CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI DE ANIMALE DE RASĂ

ZEFA, ediția 2015 – Expoziția Internațională de Animale de Rasă și Echipamente pentru Zootehnie

Premii acordate la categoria TAURI:

1) Locul I: Taur cu numar matricol RO180000101629, Rasa Charolaise, Proprietar: Dumitru Grigorean;

2) Locul II : Taur cu numar matricol DE 0665400127, Rasa Aberdeen Angus, Proprietar: SC Plant Extract SRL;

Premii acordate la categoria VACI DE LAPTE:

3) Locul I: Vaca LILIANA cu matricol RO503001475470,  Proprietar: PFA OPRE GEORGETA, Bistrița Năsăud;

4) Locul II:  Vaca cu număr matricol RO290000195145, rasa Brună, Proprietar: Stațiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Secuieni;

5) Locul III: Vaca cu număr matricol AT47 3448 719, rasa Braunvich, Proprietar: Dr. Mihai Voloşeniuc;

6) Menţiune: Vaca cu număr matricol RO 351000044835, rasa Pinzgau, Proprietar: Dr. Mihai Voloşeniuc;

Premii acordate la categoria VACI PENTRU CARNE:

7) Locul I: Vaca cu număr matricol RO359001030005, rasa Red Angus, Proprietar: SC Mihben Suisse SRL;

8) Locul II: Vaca cu matricol FR1827211524, rasa Charolaise, Proprietar: I.I.Cimbru Ciprian

9) Locul III: Vaca cu număr matricol RO505001917668, rasa Aberdeen Angus, Proprietar: Iaşhinovschi Petru;

10) Premiu Miss ZEFA 2015: Vaca cu număr matricol RO351001030030, rasa Abeerden Angus, Proprietar: SC Mihben Suisse SRL;

11) Premiul special “PENTRU RUSTICITATE”:  Vaca cu număr matricol AT22 9583 922, rasa Grauvieh, Proprietar: Dr. Mihai Voloşeniuc;

Premii acordate la categoria la categoria OVINE:

12) Locul I:  Rasa Ţurcană Bucălaie, Proprietar: Andreşoiu Dumitru;

13) Locul II: Rasa Ţurcană Bală de Bistriţa, Proprietar: Asociaţia Crescătorilor Montani de Ovine “Dealu Negru”;

14) Locul II: Rasa Suffolk, Proprietar: SC Felix San SRL;

15) Locul III: Rasa Ile de France, Proprietar: Constantin Tiron;

16) Locul III: Rasa Karakul Brumariu, Proprietar: Ion Agafitei, Asociatia Crescatorilor de Ovine OVISMOLD Vaslui;

Premii acordate la categoria CAPRINE:

17) Locul I: Rasa Alpina Franceză,  Proprietar: Dr. Mihai Voloşeniuc;

18) Locul II: Rasa Carpatină, Proprietar: Dr. Mihai Voloşeniuc;

19) Locul III: Rasa Boer, Proprietar: Dr. Mihai Voloşeniuc;

Premii acordate la categoria CABALINE:

20) Locul I: Rasa Huţul, Proprietar: Herghelia Lucina, Regia Autonomă a Pădurilor ROMSILVA;

21)Locul II: Rasa Lipiţan, Proprietar: Herghelia Beclean, Regia Autonomă a Pădurilor ROMSILVA;

22) Locul III: Rasa Semigreu Românesc, Proprietar: Herghelia Beclean, Regia Autonomă a Pădurilor ROMSILVA

23) Mențiune: Rasa Shaghya Arab, Proprietar: Herghelia Rădăuţi, Regia Autonomă a Pădurilor ROMSILVA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava