Concert pascal
MOPAN Suceava

Caravana celor 100 de filme ajunge sâmbătă și duminică, pe 24 și 25 noiembrie, la Câmpulung Moldovenesc. Evenimentele vor avea loc în incinta Colegiului Național „Dragoș Vodă”. Centenarul Filmului Românesc aduce proiecții românești, o expoziție fotografică și un film documentar marca AGERPRES. Invitatul special al întâlnirilor cu publicul din Câmpulung Moldovenesc este actorul Ion Dichiseanu.

PROGRAMUL CENTENARULUI FILMULUI ROMÂNESC la Câmpulung Moldovenesc

Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 16.30: Vernisajul expoziției de fotografie AGERPRES – România: Evoluție;

Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 17.00: Proiecție film documentar – Marea Unire, România la 100 de ani – o producție AGERPRES;

Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 19.00: Proiecție de gală – Film Centenar – Sfînta Tereza și diavolii (regia: Francisc Munteanu);

Duminică, 25 noiembrie, de la ora 18.00: Proiecție Film Centenar – Baltagul (regia Mircea Mureșan).

Actorul Ion Dichiseanu este invitatul special al evenimentelor și va dialoga cu publicul la finalul proiecțiilor, în cadrul unei sesiuni de Q&A.

Înainte de proiecția filmului Baltagul, Irina-Margareta Nistor va citi mesajul regizorului Mircea Mureșan, cel care a realizat capodopera cinematografică în 1969.

Evenimente realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Ion Dichiseanu s-a născut în Adjud, iar la vârsta de nouă ani a fost luat prizonier, împreună cu familia sa, de către nemți. Au petrecut un an în Ungaria, hrănindu-se din cazane și trăind într-o veche fabrică de bere transformată în lagăr, până când au fost salvați de americani. „Era o liniște pe care o simțeai până în măduva oaselor, auzeam foarte clar huruitul șenilelor”, își amintește actorul.. Când s-a întors în țară a fost nevoit să își ajute familia, lucrând astfel în cadrul unei școli profesionale la secția de strungărie și metalurgie.

A renunțat la meseria de inginer și a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, pe care l-a absolvit în anul 1959. „Umblam cu Sheakspeare într-o parte și chimia organică în alta”, spune actorul. Remarcat pentru numeroasele apariții pe scena Teatrului Nottara și nenumăratele roluri din cinematografie, teatru TV și radiofonic, Ion Dichiseanu a obținut premii și distincții pentru talent și muncă artistică. În anul 1979 primește premiul ACIN pentru filmul Clipa, o poveste a anilor ’50, iar în anul 2000 este decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Rămân pentru generații cele peste 60 de producții cinematografice printre care se numără Toate pânzele sus, Trandafirul galben, Pistruiatul, Burebista sau Vocea inimii.

Chiar și după o experiență îndelungată în teatru și film, Ion Dichiseanu susține că emoțiile încă există, timiditatea fiind prezentă încă de la primele apariții pe scenă. A cunoscut nume mari din istoria filmului românesc, precum Mircea Mureșan, Sergiu Nicolaescu sau George Varca. Dăruit meseriei, actorul respectă publicul și afirmă că îl voi iubi până voi închide ochii.

DESPRE FILME

Sfînta Tereza și diavolii (1972)

Regizor: Francisc Munteanu

Durată: 95 minute

Gen: Dramă

Rating: Audiență generală

Distribuție: Zephi Alsec, Ion Dichiseanu, Réka Nagy, Cornel Coman, Ion Anghel, Peter Paulhoffer, Horea Popescu, Paul Lavric, Andrei Codarcea.

Acțiunea filmului se petrece în septembrie 1944, în nordul Ardealului. Doi ofițeri români sunt parașutați în spatele frontului pentru a lua legătura cu un grup de partizani ce acționau pe piscul Sfînta Tereza și a dinamita un viaduct, pierzându-și viața la finalul misiunii.

Pelicula a fost subiectul a lungi polemici inițiate de critici de film, asigurând astfel consumatorul de cinematografie că trebuie să fie văzută. Filmul promite o experiență cinefilă inedită.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QOhEe148NYk
Baltagul (1969)

Regizor: Mircea Mureșan

Durată: 103 minute

Gen: Dramă

Rating: Audiență generală

Distribuție: Margarita Lozano, Sidonia Manolache, Folco Lulli, Jean Constantin, Ilarion Ciobanu, Ernest Maftei, Nicolae Corjos, Sandu Sticlaru.

Ecranizare a romanului cu acelaşi titlu al lui Mihail Sadoveanu, Baltagul este o coproducţie româno-italiană cu multe merite cinematografice: acţiune fidelă cărţii, imagine spectaculoasă şi plină de semnificaţii, muzică frumoasă a compozitorului francez Maurice Le Roux şi interpretări memorabile.

Filmul are un laitmotiv cu rezonanţă de legendă – visul Vitoriei în care Nechifor Lipan traversează călare spre asfinţit o revărsare de ape, cu spatele întors către ea. Astfel, pelicula e aproape un poem cinematografic, o veritabilă operă de artă.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BKVseuNQHaY
DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Câmpulung Moldovenesc este un ținut cu o istorie demnă de cărțile cu povești. Atrași fiind de pădurile cu care era împrejmuită această zonă, oamenii au dat naștere aici primelor vetre strămoșești. Acesta a constituit începutul întemeierii Moldovei. Prima mențiune scrisă, cunoscută până acum, despre Câmpulung Moldovenesc datează din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun, prin care Mănăstirea Moldovița primea satul Vama, mai jos de Câmpulung.

De Câmpulung Moldovenesc se leagă numeroase evenimente importante pentru destinul Moldovei. Astfel, anii 1529 și 1542 îl aduc aici pe voievodul Petru Rareș. Un alt voievod care a trecut pe aici cu oștile sale a fost Alexandru Lăpușneanu între anii 1556-1557.

În 1717 a poposit în zona Câmpulungului și Mihai Vodă Racoviță. El a ridicat la Vama un monument numit până astăzi „Stâlpul lui Vodă”, în amintirea victoriei asupra trupelor austriece.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRE

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

PARTENERI MEDIA

●    Partener media principal: AGERPRES

●    Frecvența de încredere: Radio România Cultural

●    Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI

●    Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric

●    Partener media regional: VIVA FM

●    Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură

●    Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro

●    Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md

●    Monitorizat de: zelist.ro

●    Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava