Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto32 poze în acest set

Joi seară la Cetatea de Scaun a Sucevei au debutat Zilele Culturii Polone, eveniment care a ajuns la cea de-a XXII-a ediție și care este organizat de Uniunea Polonezilor din România cu sprijinul Institutului Polonez din București, Muzeului Național al Bucovinei, Primăriei Municipiului Suceava și Cinematografului Modern. Deschiderea s-a făcut în prezența președintelui Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a directorului Institutului Polonez din București, Natalia Mosor, a militarilor polonezi de la Contigentul care staționează la Craiova și a altor distinși oaspeți.

Longher: ”De aici în Bucovina aducem și noi un aport la cultura românească”

”Desigur că Zilele Culturii Polone poate că nu erau atât de frumoase dacă nu era o colaborare atât de frumoasă cu Institutul Polonez, cu Ambasada Poloniei la București și nu în ultimul rând cu Muzeul Național al Bucovinei.  Suntem azi poate mai puțini tot datorită faptului că această pandemie nu s-a terminat de aceea vreau să mulțumesc tuturor pentru prezență. De aici din Bucovina aducem și noi un aport la cultura românească, arătăm și noi din cultura poloneză, arătăm din folclorul polonez. Am avut sâmbătă Ziua Recoltei o sărbătoare foarte frumoasă și iată că acum continuăm cu Zilele Culturii aici la Suceava. Sigur că această expoziție de aici tot așa este continuatoarea a ccea ce am făcut noi în iunie la Cârlibaba unde iarăși am avut onoarea să avem ca oaspeți garda militară poloneză și română unde a fost expoziție cu tehnică militară a polonezilor care staționează în Craiova. Vreau să mulțumesc oaspeților care au venit, vrea să-i mulțumesc doamnei inspector Cristina Albu, inspector pentru minorități, doamnei director Maria Ucraineț de la Pârtești de Sus, vreau să-i mulțumesc doamnei director de la Solonețu Nou, Eugenia Ostrovschi, doamnelor profesoare. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc echipei de la Dom Polski care se află aici pentru grija și străduința în organizare, echipei de la Institutul Polonez care este aici și armatei polone contigentului militar care au venit aici precum și domnului director Emil Ursu pentru ospitalitatea dânsului”, a declarat Ghervazen Longher.

După deschiderea oficială a fost vernizată expoziția „Alianța militară polono-română în perioada interbelică”.

Anul acesta se celebrează centenarul stabilirii relațiilor militare polono-române. Pe 3 martie 1921, la București, reprezentanții Poloniei și ai României au semnat „Convenția de alianță defensivă între Republica Polonă și Regatul României”, precum și convenția militară secretă. Această dată este începutul simbolic al relațiilor militare dintre ambele țări. Expoziția cuprinde 13 planșe care cronologic prezintă relațiile reciproce dintre cele două state care în perioada interbelică erau unite nu doar de granița comună, ci și de alianța strategică menită să asigure sprijinul vecinului în cazul unei agresiuni din partea Uniunii Sovietice. Expoziția a fost pregătită de Institutul Polonez din București.

Imediat după vernisaj cei prezenți au asitat la un concert de muzică clasică în interpretarea duo-ului de chitară de la București Duo Kitharsis – Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. În repertoriul lor s-au găsit creații ale lui Frederic Chopin, precum și muzică a compozitorilor români.

Zilele Culturii Polone continuă vineri și sâmbătă

Timp de două zile: pe 11 și 12 septembrie vă invităm să faceți cunoștință cu filmul polonez. Proiecțiile filmelor vor avea loc la Cinema Modern, iar intrarea va fi liberă. Pe 11 septembrie, la ora 17:30 vă invităm la filmul „Bogowie” (Dumnezeii) (2014). Polonia anilor ʼ80. Acțiunea filmului este bazată pe viața și munca lui Zbigniew Religa – remarcabil cardiolog polonez care în anul 1985 a efectuat cu succes primul transplant de inimă. Filmul este regizat și produs deosebit și jucat excepțional. În aceeași seară, la ora 20:00 vom prezenta filmul „Obywatel Jones” (Mr. Jones) (2019). Thriller politic, bazat pe fapte reale din timpul Foametei ucrainene. A fost una dintre cele mai bune premiere de film din Polonia în anul 2019. Filmul a fost regizat de remarcabila regizoare poloneză, Agnieszka Holland. Ziua următoare invităm la ora 18:00 la filmul „Zieja” (2020). Anul 1977. Preotul octogenar Jan Zieja, co-creatorul organizației de opoziție „Comitetul de Apărare a Muncitorilor” este interogat de ofițerul Serviciului de Securitate, care încearcă să îl convingă să colaboreze. Interogatoriile declanșează amintiri din viața lui Zieja. Devin un pretext pentru o călătorie prin evenimentele dramatice ale istoriei Poloniei din sec. al XX-lea – de la războiul polono-sovietic din anul 1920, prin cel de-Al Doilea Război Mondial, până în prezent. Filmul se bazează pe biografia pr. Jan Zieja.

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific care de această dată va fi online. Timp de trei zile consecutiv istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România vor discuta în timpul simpozionului internațional științific, intitulat anul acesta „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul centenarului alianței militare polono-române”. Ca de obicei simpozionul se va încheia cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava