Concert pascal
MOPAN Suceava

Ziua Imnului Național „Deșteaptă-te, române!” a fost marcată sâmbătă, 29 iulie, la Suceava, printr-o ceremonie care a avut loc în Piața Tricolorului din centrul municipiului reședință de județ. Ceremonia a fost fost organizată de Centrul Militar Județean Suceava, la eveniment fiind prezenți prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, precum și reprezentanți ai asociației veteranilor de război, asociației cadrelor militare în rezervă și retragere, asociației cultului eroilor, dar și reprezentanți ai instituțiilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne.
Sărbătorirea Zilei Imnului Național, eveniment la care au participat un număr mic de suceveni, a început cu o slujbă de binecuvântare, după care oficialitățile prezente au vorbit despre însemnătatea acestui moment.

În cuvântul său, prefectul Mirela Adomnicăi, a spus că Imnul Național, „Deșteaptă-te, române!”, a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, și a răsunat, apoi, în multe momente grele prin care au trecut românii, de la Revoluția din 1848, la Războiul de Independență din 1877, la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și până la Revoluția din Decembrie 1989. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.
„Deșteaptă-te, române!” a fost interzis timp de aproape jumătate de secol, de către regimul comunist, fiind cântat însă în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și apoi la revoluția din 1989. Mirela Adomnicăi a mai amintit că „Deșteaptă-te, române!” a fost proclamat Imn Național la data de 24 ianuarie 1980, „pentru a consfinți continuitatea ideilor de libertate națională și demnitate” „Este o datorie și o onoare să cinstim acest simbol național și înalta sa semnificație. Simbolurile naționale sunt unice, sunt mândria unei națiuni și este important să fie respectate și să ne călăuzească în tot ceea ce facem împreună pentru binele României”, a spus prefectul Mirela Adomnicăi.

Vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, a subliniat că data de 29 iulie reprezintă o zi deosebită, când toți românii sărbătoresc Imnul Național, o zi care oferă oportunitatea înțelegerii importanței unirii în jurul valorilor naționale. „Simbolurile statale definesc identitatea unei țări, iar respectul față de Imnul Național reprezintă un omagiu adus înaintașilor care au luptat cu credință și sacrificiu pentru libertatea și independența României”, a spus Viorel Seredenciuc.

La rândul său, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi a arătat că este extrem de important ca toți românii să sărbătorească această zi a Imnului Național, „pentru că ne ajută să întărim sentimentul identității naționale, și în același timp să consolidăm sentimentul demnității, al spiritului de sacrificiu și libertate. Aceste lucruri sunt sfinte pentru noi românii și mereu trebuie să le cinstim și să le perpetuăm”.
Ceremonia din Piața Tricolorului din centrul Sucevei s-a încheiat cu momentul solemn al intonării Imnului Național „Deșteaptă-te, române!” de către toți cei prezenți la eveniment.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava