MOPAN Suceava

La 23 decembrie 1790, în pitorescul oraș Figeac din regiunea Midi a Franței, s-a născut Jean-François Champollion, unul dintre cei mai mari arheologi din lume, omul care a descifrat Piatra de la Rosetta și a descoperit astfel cheia pentru înțelegerea hieroglifelor egiptene. De la o vârstă fragedă fusese clar că Champollion era un copil cu excepționale calități.

La vârsta de cinci ani, citea fără ajutor și începuse să învețe latina. La unsprezece ani, a intrat la liceul din Grenoble, unde și-a uimit profesorii traducând Virgiliu și Horațiu. Tot aici a studiat ebraica, araba, siriana și aramaica. La cincisprezece ani, învățase copta și etiopiana. Patru ani mai târziu, în 1809, s-a mutat la Paris pentru a învăța sanscrita, chineza și persana.

În 1799, Napoleon invadase Egiptul și, în data de 19 iulie a acelui an, persoane din suita sa efectuau săpături în apropierea orașului Rosetta, la 88 de kilometri nord-est de Alexandria.

Aici, se descoperise o străveche placă din bazalt negru, lungă de peste un metru și de aproximativ 60 de centimetri lățime, care comemora faptele faraonului Ptolemeu al V-lea Epiphanes, un băiat în vârstă de numai treisprezece ani, ceea ce a ajutat la datarea pietrei în anul 196 î.Hr.

Piatra era acoperită cu inscripții grecești și egiptene, cu același text în trei sisteme de scriere: grecesc, hieroglific și demotic (o formă de scriere egipteană fonetică). Doi ani mai târziu, britanicii i-au izgonit pe francezi din Egipt și, cu această ocazie, au luat și piatra, ducând-o la British Museum din Londra, însă, din fericire, existau copii pe hârtie ale textelor.

În 1809, Champollion, care se afla tot la Paris, a început să studieze textele de pe Piatra de la Rosetta. După 13 ani, a descifrat, în sfârșit, hieroglifele, fiind primul care și-a dat seama că acestea cuprind semne alfabetice și silabice, precum și pictograme.

În data de 27 septembrie 1822, și-a prezentat descoperirile în cadrul unei ședințe speciale a Academiei de Științe și Arte, iar pe parcursul următorilor doi ani, a publicat Panteonul egiptean și Un sumar al sistemului hieroglific al egiptenilor antici.

În sfârșit, lumea putea să citească un sistem de scriere care le slujise egiptenilor timp de 3 500 de ani.

Puteți vedea piatra de la Rosetta online, în 3 D accesând linkul de mai jos:

https://skfb.ly/6stSI

Tot la 23 decembrie:

1823: Este publicat pentru prima oară, în Troy Sentinel, poemul O vizită a Sfântului Nicolae a profesorului Clement Clark Moore, poem care va influența apariția figurii lui Moș Crăciun, așa cum îl știm astăzi.

1834: Moare economistul și demograful englez Robert Malthus.

1948: Generalul japonez Tojo și alți șase lideri militari japonezi sunt spânzurați pentru crime împotriva umanității.

1953: Este împușcat pentru trădare șeful poliției secrete sovietice, Lavrenti Beria.

 

Geo Alupoae, critic de teatru și impresar artistic la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava

Champollion și Piatra de la Rosetta, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava