Concert pascal
MOPAN Suceava

10 chioșcuri din incinta unor școli din județ au fost amendate de DSP pentru că aveau la vînzare alimente nerecomandate copiilor. Este vorba de chipsuri, produse de fast-food, pizza sau băuturi carbogazoase. Produsele neconforme au fost retrase de la comercializare, iar magazinele au primit amenzi de cîte 1000 de lei.
DSP Suceava a verificat, în luna noiembrie, 16 chioșcuri alimentare din școli, iar dintre acestea 10 aveau deficiențe privind comercializarea produselor alimentare și puneau în vânzare produse alimentare nerecomandate școlarilor. Este vorba de chioșcurile de la: Școala 3 și LPS Suceava, Colegiul Silvic, Școala ”Bogdan Vodă” și Colegiul ”Dragoș Vodă” din Cîmpulung Moldovenesc, Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, Colegiul ”Nicu Gane” din Fălticeni și școlile gimnaziale din Ostra și Cîrlibaba.
”În luna noiembrie, a fost dispusă de Ministerul Sănătății o tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind alimentația sănătoasă pentru copii și adolescenți. În acest sens, au fost efectuate 16 controale, în chioșcuri din incinta unor unităi de învățământ. În urma acestor controale, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.000 de lei. Printre alimentele nerecomandate sunt cele cu conținut mare de zaharuri, grăsimi, sare, băuturi răcoritoare, alimente cu un conținut mare de calorii per unitate de vînzare și alimente neambalate și neetichetate. Se pot comercializa numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, legume și fructe proaspete, sendviciuri ambalate și etichetate care să aibă un raport de calorii de pînă la 300 de kilocalorii pe unitate de vînzare. Cu această ocazie, au fost retrase de la comercializare din chioșcurile școlare 48, 8 kg și 247, 8 litri din alimentele nerecomandate”, a declarat Petru Sebastian Jureschi, director executiv DSP Suceava.
În luna septembrie 2008, a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătății privind lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți.
Ordinul interzice comercializarea în unitățile de învățămînt a alimentelor bogate în sare, zahăr și grăsimi, a produselor neambalate și a celor neetichetate, precum și a băuturilor răcoritoare, cu excepția apei potabile sau minerale îmbuteliate.
Lista conține exemple de alimente nerecomandate copiilor și are ca scop crearea unui comportament alimentar sănătos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava