Concert pascal
MOPAN Suceava

În cursul zilei de ieri, polițiștii au adus liniștea în cinci familii, dispunând măsuri din cele mai ferme (rețineri pentru 24 ore, emițând ordine provizorii de protecție sau solicitând internarea medicală) împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat.

La data de 22.05.2022, ora 09:37, patrula de siguranță publică a fost sesizată să se deplaseze la Spitalul Municipal Rădăuți, unde un asistent medical a sesizat faptul că s-a prezentat o femeie  prezentând urme de violență.

Polițiștii au identificat femeia care prezenta urme de violență și din cercetările efectuate și discuțiile purate cu fiul acesteia au stabilit că în seara precedentă femeia a fost agresată fizic de către soțul său. Polițiștii s-au deplast la locuința celor doi unde l-au identificat și pe agresor. S-a procedat la completarea unui formular de evaluare a riscului și s-a constatat faptul că există risc iminent asupra integrității corporale a victimei, motiv pentru care s-a întocmit ordinul de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile. Totodată, s-a dispus internarea bărbatului la Secția Psihiatrie a Spitalului Siret, existând totodată consimțământul fiului său. S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „violență în familie” faptă prev. și ped. de art. 199 alin. (1), raportat la art. 193 alin. (1) din Codul penal.

La data de 22.06.2022, ora 21.20, Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie din mun. C-lung. Moldovenesc, jud. Suceava cu privire la faptul că este agresată de fiul ei. Polițiștii au stabilit că la data de 22.06.2022, bărbatul din mun. C-lung. Moldovenesc, fiind în stare de ebrietate a început să facă scandal la domiciliu, solicitându-i mamei să îi împrumute bani. Acesta a devenit recalcitrant deoarece mama lui a refuzat să îi împrumute suma solicitată și a lovit-o pe aceasta. În cauza a fost completat formularul de evaluare a riscului si s-a întrunit punctajul necesar emiterii unui ordin de protectie provizoriu. Bărbatul avea un comportament recalcitrant, fapt pentru care a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc. În cauză a fost întocmit dosarul penal cu privire la infracțiunea de violenţă în familie, faptă prev. şi ped. de art. 199, alin. 1 raportat la art. 193, alin. 1 din Codul Penal

La data de 22.06.2022, ora 22.30, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată telefonic prin S.N.U.A.U. 112 de către o femeie din comuna Panaci, sat. Coverca, județul Suceava cu privire la o agresiune în familie. Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat că în cursul zilei de 22.06.2022, în jurul orei 22.20,  între femeie şi concubinul acesteia, care locuiesc în aceeaşi curte dar în  imobile diferite, a izbucnit un conflict spontan pe fondul consumului excesiv de alcool, moment în care bărbatul a lovit-o pe femeie în zona abdominală, fiind transportată cu o autospecială a Serviciului de Ambulanţă Vatra Dornei la Spitalul municipal pentru investigaţii suplimentare şi acordarea de îngrijiri medicale, fără a rămâne internată. Persoana vătămată şi-a rezervat dreptul să se adreseze instanței de judecată pentru emiterea  unui ordin de protecție. În cauză s-a întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de ”Violența în familie”, faptă prev. și ped. de  art. 199, alin. (1) din Codul penal raportat la art. 193, alin. (1) din Codul penal, cercetările urmând a fi continuate de către lucrători din cadrul Postului de Poliție Panaci. După administrarea probatoriului, polițiștii au dispus reținerea agresorului pentru o durată de până la 24 de ore. Acesta a fost introdus în arestul IPJ Suceava.

La data de 23.06.2022, orele 00.05, lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au fost sesizați de către personalul din cadrul Spitalului Mun. Rădăuți cu privire la faptul că la această unitate s-a prezentat o femeie ce prezentă leziuni ca urmare a unei agresiuni. În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că la data de 22.06.2022, în jurul orelor 21.30, în timp ce se afla la domiciliu între femeie și soțul său a avut loc un conflict spontan, iar la un moment dat, bărbatul a agresat-o pe soția sa. În baza răspunsurilor victimei s-a completat formularul de evaluare a riscului reieșind faptul că există un risc iminent în ceea ce privește siguranța sa și se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu. S-a emis ordin de protecție provizoriu față de soțul agresor pentru operioadă de 5 zile începând cu 23.06.2022.  În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii  infracțiunilor de „violență în familie”   și „lovire și alte violențe” , fapte prevăzute și pedepsite de art. 199 alin. (1) raportat la art. 193 alin. (1) din Codul Penal cu aplicarea art. 38, alin. 1 și a art. 177, alin. 1, lit. b) din CP., ce va fi soluționat procedural de către lucrătorii din cadrul B.O.P, Compartiment Proximitate.

La data de 22.06.2022, orele 21.45, polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la un scandal la o familie din sat Voievodeasa, jud. Suceava. S-a constatat faptul că un bărbat și o femeie, au o relație de concubinaj de cca. 15 ani, având împreună și doi copii. În urma consumului exagerat de băuturi alcoolice bărbatul are manifestări agresive verbal și în trecut și-a lovit membrii familiei. În data de 22.06.2022, în jurul orelor 21:45, bărbatul a venit la domiciliu în stare avansată de ebrietate și a început să provoace scandal, amenințând membrii familiei. În momentul deplasării lucrătorilor de poliție la fața locului, bărbatul a continuat seria de amenințări la adresa membrilor familiei. Concubina a depus plângere penală pentru amenințările adresate membrilor familiei, precizând totodată că acesta nu a comis alte fapte penale. Având în vedere manifestările agresive ale bărbatului s-a procedat la internarea acestuia la Secția de Psihiatrie Burdujeni. Lucrătorii de poliție din cadrul SPR 3 Marginea au început urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „amenințare”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 206, alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 177, alin. 1 din Codul penal.

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava