MOPAN Suceava

Cinci poliţişti din Moara, printre care şi fostul şef de post din această comună, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită. Trimiterea în judecată a fost dispusă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, unul dintre poliţişti, Vasilică Romică Albu, a fost trimis în judecată pentru pentru săvârşirea a 11 infracţiuni de luare de mită, a 10 infracţiuni de abuz în serviciu şi a 6 infracţiuni de fals intelectual. Un alt poliţist din Moara, Vlad Nastasiea, este judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual. Alţi doi poliţişti, Cristian Ştefanovici şi Vasile Popovici, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea a câte 2 infracţiuni de luare de mită, câte 2 infracţiuni de abuz în serviciu, şi fals intelectualpentru inculpatul Ştefanovici, respectiv complicitate la fals intelectual pentru Popovici.
Nu în ultimul rând, Gabriel Constantin Marţincu va fi judecat pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de abuz în serviciu, şi o infracţiune de fals intelectual.

Vă prezentăm în continunare toate infracţiunile pentru care sunt judecaţi cei cinci poliţişti

Potrivit procurorilor, pe parcursul cercetarilor s-a constatat că Albu Vasile Romică în data de 05.10.2013, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, a solicitat şi primit de la numitul S.S.F suma de 100 lei pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru efectuarea manevrei de depăşire cu încălcarea marcajului continuu, ce presupunea aplicarea unei sancţiuni contravenţionale constând în amendă cuprinsă între 320 şi 400 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat în mod nereal că fapta comisă constă în neataşarea centurii de siguranţă, fiind aplicată sancţiunea amenzii în cuantum de 160 lei şi două puncte penalizare. Astfel cum rezultă din descrierea faptei realizată de numitul S.S.F., solicitarea venind din partea inculpatului şi primirea sumei de bani s-a realizat mai înainte de îndeplinirea neconformă de către acesta a îndatoririlor de serviciu.

Apoi, la data de 14.11.2013, Albu Vasile Romică a primit de la H.I. suma de 100 lei pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru comiterea contravenţiei constând în efectuarea manevrei de depăşire cu încălcarea marcajului continuu, ce presupunea aplicarea unei sancţiuni contravenţionale constând în amendă cuprinsă între 320 şi 400 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat în mod nereal că fapta comisă constă în neataşarea centurii de siguranţă, fiind aplicată sancţiunea amenzii în cuantum de 160 lei şi două puncte penalizare, Deşi din materialul probator administrat rezultă că într-adevăr suspectul H.M.I. nu purta centura de siguranţă, procesul verbal de sancţionare contravenţională este fals prin omisiunea agentului constatator de a menţiona săvârşirea şi a contravenţiei constând în efectuarea unei manevre de depăşire cu nerespectarea semnificaţiei marcajului continuu.

La data de 19.01.2014 Albu Vasile Romică a primit de la numita L.M.G. suma de 100 lei pentru a nu-i fi reţinut certificatul de înmatriculare, iar ca urmare a primirii banilor acesta a lăsat nesancţionată contravenţia constând în aceea că pe autoturism are montat un sistem de iluminare neomologat (tip xenon) pe lumini de întâlnire (faza scurtă), întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat comiterea faptei constând în nepurtarea centurii de siguranţă

De asemenea, la data de 24.02.2014, Albu Vasile Romică a primit de la numitul S.F.I. suma de 150 lei pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru comiterea contravenţiei constând în efectuarea manevrei de depăşire cu încălcarea marcajului continuu, ce presupunea aplicarea unei sancţiuni contravenţionale constând în amendă cuprinsă între 320 şi 400 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat în mod nereal că fapta săvârşită constă doar în neataşarea centurii de siguranţă, fiind aplicată sancţiunea avertismentului, fiind astfel lăsată nesancţionată fapta contravenţională mai sus prezentată

Tot Albu Vasile Romică, fiind legal sesizat prin serviciul de urgenţă 112 referitor la producerea unui accident de circulaţie pe raza sa de competenţă, deşi a procedat la identificarea persoanei responsabile şi a constatat că aceasta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a luat măsurile legale referitor la sancţionarea penală sau contravenţională şi mai mult, a inserat menţiuni false în fişa de eveniment şi registrul de evidenţă,

Apoi, la data de 27.01.2014 Albu Vasile Romică a primit de la numitul B.O. suma de 50 lei pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru comiterea faptei de transport pe drumurile publice de animale fără a avea emise documente sanitar veterinare întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat comiterea faptelor constând în neataşarea centurii de siguranţă şi lipsa documentelor. La data de 11.02.2014, Albu a primit de la numita N.M.T suma de 50 lei pentru a-i fi aplicată o sancţiune mai blândă pentru comiterea contravenţiei constând în aceea că pe bancheta din faţă a autoutilitarei erau transportate mai multe persoane decât sunt prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului (contravenţie sancţionată cu 6-8 puncte amendă)
La data de 14.02.2014, inculpatul Albu Vasile Romică, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, deşi a constatat că numitul A.I. săvârşise o contravenţiei la regimul circulaţiei rutiere nu a aplicat măsurile de sancţionare corespunzătoare.

La data de 15.02.2014 inculpatul Albu Vasile Romică, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, deşi a constatat că o persoana rămasă neidentificată transporta cu o căruţă material lemnos fără a deţine documente legale de provenienţă., în schimbul sumei de 50 lei nu a aplicat măsurile de sancţionare corespunzătoare

La data de 15.02.2014 inculpatul Albu Vasile Romică, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, deşi a constatat că o persoana rămasă neidentificată transporta cu o autoutilitară material lemnos fără a deţine documente legale de provenienţă, în schimbul sumei de 50 lei nu a aplicat măsurile de sancţionare corespunzătoare.

La data de 15.02.2014 inculpatul Albu Vasile Romică, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, deşi a constatat că o persoana rămasă neidentificată ce care transporta animale fără ca şoferul să posede documente sanitar veterinare, în schimbul unei sume de bani nu a aplicat măsurile de sancţionare corespunzătoare

La data de 11.02.2014 inculpatul Nastasiea Vlad, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, a acceptat promisiunea remiterii de foloase necuvenite şi ulterior a primit de la numitul F.S. suma de 50 lei pentru a nu aplica sancţiunea amenzii contravenţionale ci pe cea a avertismentului pentru comiterea faptei de a nu prezenta la control certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

La data de 14.02.2014 inculpatul Nastasiea Vlad, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, a menţionat în mod fals în cuprinsul unui procesul verbal de sancţionare contravenţională că a fost săvârşită fapta de a nu purta centura de siguranţă. Inculpatul a recunoscut comiterea faptei de fals, arătând că fiindu-i milă de contravenient şi pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru fapta săvârşită care ar fi presupus aplicarea unei amenzi în cuantum mult mai mare şi reţinerea certificatului de înmatriculare, a decis să îl sancţioneze pentru o faptă nesăvârşită, însă sancţionată mult mai uşor.

La data de 07.02.2014, inculpaţii Ştefanovici Cristian şi Popovici Vasile, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, au primit de la numita B.M. suma de 100 lei pentru a nu o sancţiona contravenţional pentru comiterea faptei de nerespectare a obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire pe timpul zilei, întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat comiterea faptei conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fără a avea asupra sa documentele prevăzute de lege (cartea de identitate).

La data de 13.02.2014, inculpaţii Ştefanovici Cristian şi Popovici Vasile în calitate de agenţi de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, deşi au constatat săvârşirea faptei de conducere a unui autovehicul pe care erau montate lumini de o altă culoare sau intensitate decât cea prevăzută de legiuitor, nu au procedat la sancţionarea acesteia, drept răsplată primind de la conducătorul auto suma de 100 lei. Întrucât ambii inculpaţi au constatat săvârşirea contravenţiei şi de comun acord aceştia au hotărât a nu fi aplicate dispoziţiile legale în materie de sancţionare, în sarcina fiecăruia dintre inculpaţi este reţinută săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. De asemenea, deşi suma de bani a fost remisă doar inculpatului Popovici Vasile, şi infracţiunea de luare de mită este reţinută în sarcina amândurora. Gestul contravenientului vine drept răspuns al atitudinii ambilor inculpaţi de a nu aplica dispoziţiile legale în materie, fiind destinată a răsplăti bunăvoinţa arătată. De asemenea, soluţia este determinată de împrejurările comiterii faptei: cei doi inculpaţi au hotărât de comun acord modul de a acţiona, au fost tot timpul împreună, fără ca vreunul dintre ei să manifeste orice fel de împotrivire faţă de gestul infracţional comis.

La data de 20.03.2014 inculpatul Marţincu Gabriel Constantin, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, a primit de la agentul sub acoperire C.B suma de 200 lei pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru săvârşirea contravenţiei constând în efectuarea manevrei de depăşire cu încălcarea marcajului continuu, ce presupunea aplicarea unei sancţiuni contravenţionale constând în amendă cuprinsă între 320 şi 400 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, întocmind în schimb procesul verbal de sancţionare în care a menţionat în mod nereal că fapta comisă constă în nefolosirea luminilor de întâlnire, fiind aplicată sancţiunea amenzii în cuantum de 170 lei.
La data de 20.03.2014 inculpatul Marţincu Gabriel Constantin, în calitate de agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţia Moara, jud. Suceava, a primit de la agentul sub acoperire S.C. suma de 200 lei pentru a nu-l sancţiona contravenţional pentru săvârşirea contravenţiei constând în efectuarea manevrei de depăşire cu încălcarea marcajului continuu, ce presupunea aplicarea unei sancţiuni contravenţionale constând în amendă cuprinsă între 320 şi 400 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile

Prin faptele lor, de a nu sancţiona, cel mai adesea contra unor sume de bani, faptele contravenţionale pe care le-au constatat, inculpaţii au cauzat o vătămare gravă drepturilor şi intereselor legitime ale instituţiei pe care o reprezintă, prin ştirbirea încrederii populaţiei în eficienţa şi corectitudinea agenţilor statului în aplicarea normelor de drept.

Instanţa de judecată urmează se pronunţa cu privire la confiscarea sumelor de ani obţinute pe nedrept de inculpaţi, ca urmare a comiterii faptelor de luare de mită.
Instanţa de judecată urmează a dispune anularea proceselor verbale de sancţionare contravenţională întocmite în fals de către inculpaţi.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava