MOPAN Suceava

Cinci turiști care se aflau pe masivul Călimani au fost recuperați de salvamontiștii suceveni după ce au fost surprinși de o furtună în zona 12 Apostoli. Șeful serviciului public Salvamont Suceava, Voicu Raia, a declarat astăzi că turiștii nu aveau la ei echipament adecvat pentru a urca pe munte, motiv pentru care în momentul în care au fost prinși de furtună au solicitat ajutor pentru a fi salvați. Voicu Raia a precizat că tot săptămâna trecută, salvamontiștii din Vatra Dornei au avut o altă intervenție în masivul Călimani pentru a recupera un bărbat care avea probleme mari genunchi, acesta fiind recuperat după o misiune de câteva ore din apropierea vârfului Negoiu Unguresc.

„Foarte multe probleme au fost și la nivel național pe linie de salvare montană, deoarece foarte mulți turiști care doresc să urce în zona montană nu au minimul de echipament în dotare, și nici nu cer sfaturi cu privire la traseele pe care urmează să le abordeze. O altă problemă cu care ne confruntăm este imposibilitatea comunicării cu persoanele care apelează prin 112, deoarece uneori luăm foarte greu legătura cu ei, cum a fost cazul din 12 Apostoli, sau un alt caz de valea Bila, din comuna Cârlibaba”, a precizat Voicu Raia.

În condițiile în care pe perioada lunii august va crește numărul turiștilor din zona montană datorită perioadei de vacanță sau concedii, dar și având în vedere avertizările de caniculă, șeful Serviciului Salvamont Suceava a ținut să facă o serie de recomandări pentru cei care vor să urce pe munte. În primul rând, el a precizat că turiștii trebuie să se informeze foarte bine despre traseul turistic ce urmează să fie abordat, dar și să plece în expediție cât mai devreme posibil, astfel încât să poată ajunge la destinatie pe timp de zi. Voicu Raia a arătat că turiștii trebuie se anunțe serviciile Salvamont despre traseul pe care doresc să-l abordeze, în cazul grupurilor mari, sau a celor care sunt începători în drumeții montane. Turiștilor li se mai recomandă să nu consume băuturi alcoolice pe perioada drumeției.

„Deoarece în aceste perioade de căldură excesivă se pot isca furtuni destul de violente care duc la scăderea temperaturii destul de mult, de la circa 25 de grade până la circa 10 – 14 grade, turiștii trebuie să fie echipați cu un minim necesare, respectiv ghete, un rucsac mic, ochelari de protecție, pelerină de ploaie, jachetă, un polar și cel puțin 2 litri de apă. În caz de ploaie, și dacă sunt uzi, în nici un caz nu trebuie să se adăpostească, exceptând cazul când adăpostul este uscat și pot face foc, deoarece este riscul să intre în hipotermie și atunci este necesar să facă multă mișcare pentru a se încălzi”, a mai explicat Voicu Raia. El a adăugat că în caz de accidente sau alte probleme, turiștii trebuie să rămână în zone cu semnal la telefon până când serviciile de intervenție sau salvare pot să-i localizeze, după care să urmeze instrucțiunile acestora.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava