Concert pascal
MOPAN Suceava

Fiecare Chef din cei 16 care fac parte din Clubul Chefs des Chefs si-au pus semnatura pe boneta de bucatar a festivalului Sarbatoarea Gustului si sustin festivalul, scopul si motto-ul sau : Bun pentru Gust, Bun pentru Sanatate, Bun pentru Planeta.

Boneta de bucatar a festivalului Sarbatoarea Gustului este un simbol si elementul central, iar ea este daruita tuturor celor care iau parte in acest festival.

Clubul Chefs des Chefs este considerat cea mai exclusivista asociatie gastronomica din lume. Mai exact, pentru a putea fi admis trebuie sa fii bucatarul personal, aflat in exercitiu, al unui sef de stat sau casa regala.

In 1977 Gilles Bragard este cel care face posibila intalnirea dintre chef-ul de la Casa Alba si cel de la Palatul Elysée. Ideea s-a nascut din faptul ca sefii de stat aveau diverse intalnirii, fara ca bucatarii lor sa ajunga sa se cunoasca. Lui Gilles Bragard , un „locavore” cunoscut, ii placea sa descopere bucataria traditionala a tarilor pe care le vizita.

Dincolo de latura care tine de prietenie, noi incercam de fapt sa ne facem cunoscuta filozofia de viata. Bucataria pe care o preferam este de cele mai multe ori cea a propriilor mame, deci e important sa incercam sa conservam radacinile culinare ale tarilor noastre, pentru ca de multe ori fuzionarea diverselor bucatarii naste adevarate confuzii. Este deci necesar sa ne putem regasi reperele. Iar bucataria de buna calitate naste tratate de calitate! Acordurile bune se semneaza in jurul unei mese bune, asadar se poate spune ca rolul chefilor este esential in diplomatie. Ei sunt responsabili zilnic de sanatatea presedintilor, avand intotdeauna preocuparea pentru hrana sanatoasa. Chefii aflati in serviciul sefilor de stat nu au nevoie sa caute clienti. Astfel, notorietatea Clubului serveste doar marilior cauze.

O data pe an acesti chefi sunt primiti la reuniunea lor anuala ca niste adevarati presedinti sau regi. Pentru o saptamana ei se afla de cealalta parte a cratitei.

Fabrizio Boca, chef la Quirinal: „dupa numeroase calatorii am avut sansa sa lucrez pentru presedintia italiana. Suntem doar sase in bucatarie si pregatim preparate din bucataria traditionala italiana.Toate preparatele se realizeaza in bucataria noastra, utilizam produse locale, le comandam de pe intreg teritoriul italian, astfel ca invitatii pot degusta diversele specialitati al tarii noastre. In mod evident eu ador pastele, dar este interesant sa descopar cu ocazia reuniunilor anuale specialitati din alte tari.”

Christian Garcia, chef la palatul princiar al Monaco: „Din 1987 ma aflu in serviciul familei princiare. Suntem in numar de patru la palat, iar printul este foarte apropiat de noi. El cultiva produse Bio intr-o gradina mica si vine aproape zilnic dimineata sa discute meniul zilei. Colaboram constant cu taranii din imprejurimi, deoarece utilizam legume naturale, de prima productie. Cand ai produse de buna calitate si le poti asezona, bucataria este usoara. Cuplul princiar este foarte „gourmet”. Avand mereu aceeasi meseni esti nevoit sa devii cat mai creativ si imaginativ. Pentru perioadele cand printul nu poate ajunge in bucataie utilizam un caiet de notite prin care printul poate tine legatura cu noi si poate valida meniurile.
In calitate de presedinte al asociatiei, pot spune ca este cel mai excusivist club din lume, deoarece nu exista decat un reprezentant pe tara. Ne bucuram sa fim invitati ai Presedintelui Obama, ai Cancelariei Doamnei Angela Merkel sau la Palatul Buckingham. Iar datorita lui Paul Bocuse clubul nostru a fost cu adevarat organizat pentru a putea pune in lumina diversii chefi, cei care reprezinta gastronomia propriilor tari in fata marilor figuri politice ale lumii.
In ceea ce priveste felul meu de mancare preferat este vorba de reteta mamei mele de omleta cu cartofi, in general bucataria mediteraneeana, scaldata in soarele verii, cu legume diverse, ca vinete, rosii…”

Cris COMERFORD, chef executiv al Presedintelui Barak Obama, al Statelor Unite, angajat al Casei Albe: „Am debutat in 1996 ca sub-chef in timpul mandatului lui Bill Clinton si am devenit chef in timpul mandatului lui Bush. In 2009 la venirea lui Barack Obama, am fost din nou confirmata ca chef. Avem evenimente zilnic si organizam frecvent dineuri pentru 300 de persoane. Ne place sa servim sortimente de branza din intraga lume si pentru ca Presedintele Obama este foarte deschis utilizam multe produse din gradina proprie. Datorita aparitiei Clubului putem invata mai multe despre fiecare membru si experienta lui, ceea ce permite o mai buna intelegere a traditiilor culinare ale fiecarei tari. Imi voi aminti mereu de reuniunea din Elvetia, la care s-au preparat retete absolut minunate.”

In data de vineri 17 iulie, in nordul Italiei, pe domeniul Acquerello, nouasprezece barbati si o femeie, de nationalitati diferite, iau loc la o lunga masa, fiecare purtand o vesta alba, pe care au fost cusute numele fiecaruia, precum si drapelul tarii de origine. Desi nu par a avea tocmai aerul unor diplomati, totusi de un astfel de exercitiu delicat trebuie sa se ocupe. „Clubul chefs des chefs” (CCC), asociatia gastronomica cea mai exclusivista din lume care gateste zilnic pentru cei mai puternici oameni ai planetei se confrunta acum cu o misiune delicata: trebuie sa elaboreze un meniu pentru cei doua sute de sefi de stat ce vor asista la COP21.
Este principala problema a bistro-diplomatiei: sa respecti traditiile fiecarei tari, sa veghezi asupra reglajului fin al evenimentului.

Guillaume Gomez, chef la Elysée din 2014, dupa Bernard Vaussion, din 1974. « Cand o serviti pe regina Angliei de douazeci si cinci de ani, cum o face Mark Flanagan, sau pe printul Albert de Monaco de cand s-a nascut cum o face Christian Garcia (actualul presedinte al CCC), si in cazul meu de cel putin cinci ani, pe presedintele Frantei, aveti obligatia sa fiti creativi. » Repunerea in chestiune este deci constanta, iar Guillaume Gomez, cel mai bun angajat al Frantei in 2004, nu trebuie sa impuna un stil propriu, ci sa privilegieze varietatea de produse, de retete, de modalitati de prezentare, zi dupa zi. Si atunci cand sunt primiti sefi de stat straini, i se poate intampla «sa puna accent pe bucataria franceza, introducand totodata cateva elemente originare din tara invitatului. »

Cei 16 Chefi care au semnat boneta de bucatar Sarbatoarea Gustului, prestigiosi chefi care conduc bucatariile Presedintiilor si Caselor Regale din lumea intreaga, precum:

Fabrizio Boca – Chef la Palatul Quirinal – Președinția Italiei
Guillaume Gomez – Chef la Palatul Elysée – Președinția Franței
Cristeta Comerford – Chef la Casa Alba – Președinția USA
Ulrich Kerz – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Germaniei
Christian Garcia – Chef al Prințului Albert al II-lea de Monaco
Shalom Kadosh – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Israelului
Mark Flanagan – Royal Chef la Majestatea Sa Regina Angliei
Tim Wasylko – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Canadei
Jesper Vollmer – Chef al Majestati Sale Regina Margareta a II-a a Danemarcei
Franck Panier – Chef la Majestatea Sa Mare Duce de Luxemburg
Hilton Little – Chef la Președinția Republicii Africa de Sud
Ingimar Ingimarsson – Chef la Președinția Islandei
Machindra Kasture – Chef la Președinția Republicii India
Kent Arnon Masanglong – Chef la Palatul Regal al Tailandei
Taigo Lepik – Chef la Președinția Republicii Estonia
David Destinoble – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Republicii Haiti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava