Concert pascal
MOPAN Suceava

Proiectele europene ce vizează reabilitarea şi consolidarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi reabilitarea Muzeului de Istorie vor fi finalizate în prima jumătate a anului viitor cu bani de la bugetul propriu al judeţului şi nu de la Uniunea Europeană. Acest lucru nu mai este posibil din cauză că investiţiile nu au fost încheiate până la data de 31 decembrie 2015 aşa cum era stipulat în contractele de finanţare. Deliberativul judeţean întrunit luni în şedinţă extraordinară a aprobat cheltuirea a 3,9 milioane de lei de la bugetul propriu al judeţului pentru finalizarea investiţiilor la Muzeul de Istorie şi a 193.000 de lei pentru încheierea proiectului la Cetatea de Scaun a Sucevei. Proiectele de hotărâre au trecut cu votul consilierilor PSD cei de la PNL abţinându-se.

Ilie Vasile : ”Trebuie identificați cei care au făcut ca aceste proiecte să nu poată fi date în folosință la 31 decembrie 2015”

De altfel aleşii liberali prin vocea liderului de grup, Ilie Vasile, au criticat faptul că nu s-a reuşit cheltuirea la timp a banilor de la Uniunea Europeană. Ilie Vasile a cerut acţionarea în judecată a celor care se fac vinovaţi de acest lucru. ”Acești bani trebuiau cheltuiți. Sunt o serie de firme nu zic ca sunt vinovați cei din CJ sau din altă parte dar trebuie identificați cei care au făcut ca aceste proiecte să nu poată fi date în folosință la 31 decembrie 2015 şi CJ trebuie să se îndrepte împotriva lor pentru a-şi recupera banii. Eu consider că cele două proiecte reprezintă doar vârful aisbergului la ceea ce urmează în continuare”, a declarat liderul grupului consilierilor PNL. Ilie Vasile a cerut ca în viitoarea şedinţă de Consiliu Judeţean să se prezinte o situaţie la zi cu toate proiectele cu finanţare europeană, termenele de execuţie şi sumele necesare pentru finalizarea lor.

Nechifor de acord acţionarea în instanţă a firmelor care nu s-au achitat de sarcini şi au dus la întârzierea proiectelor europene

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat că proiectul privind reabilitarea Muzeului Bucovinei nu a fost terminat la timp din cauza problemelor apărute la achiziţiile publice, a contestaţiilor de la licitaţii care au dus la întârzieri de peste un an de zile iar proiectul de la Cetatea de Scaun nu a fost încheiat din cauză că unele dintre echipamentele furnizate de firma câştigătoare a licitaţiei pentru Casa Custodelui, terasa Cetăţii, zona Belvedere şi parcare nu corespundeau celor din caietul de sarcini şi nici nu au fost livrate la termen.  Nechifor a subliniat că este de acord cu acţionarea în instanţă a firmelor care nu s-au achitat de sarcini şi au dus la întârzierea proiectelor europene. El a precizat că dacă deliberativul judeţean nu ar fi aprobat finalizarea investiţiilor cu bani de la buget situaţia ar fi fost mult mai gravă în sensul că proiectele puteau fi declarate neeligibile caz în care ar fi trebuit returnaţi toţi banii către Uniunea Europeană. ”Avem instrucțiuni foarte clare din partea Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional care spun că restul de cheltuieli trebuie luate în sarcina beneficiarului altfel există riscul ca aceste proiecte să fie declarate neeligibile 100% şi să trebuiască să plătim toată valoarea înapoi către Uniunea Europeană. Exista un risc destul de mare în sensul acesta şi astăzi s-a reglementat această chestiune prin votul consilierilor şi suntem în măsură să putem continua după data de 1 ianuarie 2016 aceste proiecte și finaliza până la 30 iulie”, a declarat Nechifor. Cătălin Nechifor a mai precizat că din totalul de proiecte care sunt în implementare la nivelul Consiliului Judeţean în cazul unui număr de 15 a căror valoare totală este de 547 de milioane de lei CJ trebuie să asigure finanţare cuprinsă între 0,6 şi 1% pentru finalizarea lor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava