Concert pascal
MOPAN Suceava

Pentru a clarifica informațiile apărute în spațiul public cu privire la variațiile de preț înregistrate de unele dintre acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) venim cu următoarele clarificări:

BVB aplică în mod automat mecanisme pentru limitele de variație a prețului, conform descrierii acestora din Codul BVB – Operator de piață, după cum urmează:

·         variația procentuală maximă a prețului ordinelor de bursă pentru toate instrumentele financiare

·         mecanismul privind extinderea limitei de variație pentru acțiunile din indicii BET, BET-FI, acțiunile internaționale

·         pentru instrumentele financiare disponibile în cadrul ATS se vor aplica prevederile specifice din Codul BVB – Operator de sistem.

Cerințele principale pentru extinderea limitei de variație sunt următoarele:

1.       Se determină pe baza ordinelor din piața principală (REGS) a simbolului vizat și se aplică numai în starea Deschisă a acestuia

2.       Dacă într-un interval de monitorizare (5 minute) se înregistrează în mod continuu una dintre următoarele situații cu privire la ordinele din registrul de ordine active pentru simbolul respectiv în piața principală:

a)       cel mai bun ordin de cumpărare din registrul de ordine active este la prețul maxim curent admis; sau

b)       cel mai bun ordin de vânzare din registrul de ordine active este la prețul minim curent admis

Extinderea limitei de variație se realizează automat în momentul în care sunt întrunite cerințele pentru aplicarea procedurii descrise anterior, după expirarea intervalului de monitorizare sistemul BVB inițiind procedura automată de extindere a limitei de variație în sensul de evoluție a prețului (crescător sau descrescător), pentru simbolul respectiv în piața principală, care constă în următoarele limite de variație succesive:

a) + valoare procentuală față de prețul de referință: +25% (prima extindere); +35% (a doua extindere); +40% (a treia extindere) – pentru situația de la pct. 2 lit. a)

b) – valoare procentuală față de prețul de referință: – 25% (prima extindere); – 35% (a doua extindere); – 40% (a treia extindere)  – pentru situatia de la pct. 2 lit. b)

Informații detaliate cu privire la aplicarea mecanismului privind extinderea limitelor de variație sunt disponibile în Codul BVB – Operator de piață și procedurile aferente.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava