Concert pascal
MOPAN Suceava

Nerespectarea obligatiilor contractuale duce la atragerea raspunderii civile contractuale si la obligatia repararii prejudiciului produs prin aceasta neexecutare.
Daunele interese reprezinta despagubirile in bani pe care este obligat debitorul sa le plateasca creditorului sau ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor. Valoarea daunelor interese poate fi stabilita de lege, de instanta sau de parti.
Cand este stabilita de parti se numeste clauza penala, iar in lipsa unei asemenea conventii a partilor unui raport juridic obligational sau a nulitatii acesteia, legiuitorul limiteaza prin prevederile referitoare la dobanda legala evaluarea daunelor interese.

Clauza Penala
Reprezinta intelegerea dintre creditor si debitor anterioara producerii prejudiciului cauzat de neexecutarea obligatiilor asumate si stabileste anticipat intinderea despagubirilor in caz de neexecutare.
Este o clauza prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale. In caz de neexecutare, creditorul poate cere fie executarea silita in natura a obligatiei principale, fie clauza penala.
Nu doar neexecutarea obligatiei poate duce la aplicarea clauzei penale, ci si executarea cu intarziere sau necorespunzatoare. Este reglementata de art. 1538 – 1545 din noul Cod Civil.

Scop
Clauza penala este un mecanism destinat a face presiune asupra debitorului pentru plata creantei si a evita apelarea creditorului la instanta pentru dovedirea si evaluarea prejudiciului.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava