Concert pascal
MOPAN Suceava

Joi, 15 mai 2014, Cabinet Avocat Coltuc a organizat o conferinta de presa in cadrul careia au fost dezbatute 4 teme care au inclus principalele tipuri de procese impotriva principalelor banci din Romania, studii de caz, explicarea hotararii CJUE si efectele ei.
In cadrul conferintei, speakerii, Av. Coltuc Marius Vicentiu, titular al Cabinetului de Avocat Coltuc, Av. Margineanu Anca si Av. Sturza Ioana, colaboratori al Cabinetului de Avocat Coltuc, au abordat urmatoatele teme de discutie:
1.    Decizia Árpád Kásler impotriva OTP pentru contractele in franci elvetieni. Aceasta decizie obliga judecatorii din Romania sa aplice clauza cu privire la cursul valutar. In ceea ce priveste domeniul juridic al clauzelor abuzive din contractele de credit incheiate cu bancile, o decizie recenta si de o importanta deosebita in practica este Decizia data de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, denumita uneori si Curtea Europeana de Justitie , in cauza Arpad Kasler si Hajnalka Kaslerne Rabai versus OTP,  pronuntata la data de 30.04.2014.
In primul rand, pentru a intelege care este forta legislativa a unei decizii data de CJUE intr-o cauza cu privire la care a fost sesizata, trebuie sa vedem mai intai care este structura si competenta acestei instante. CJUE cea mai inalta autoritate judiciara a UE. Ea asigura, in cooperare cu instantele judecatoresti ale statelor membre, aplicarea si interpretarea unitara a dreptului Uniunii Europene. Alaturi de CJUE, sistemul instantelor judecatoresti ale UE este constituit si din Tribunal si Tribunalele specializate.
Nemultumirea sotilor Kasler a fost cu privire la natura abuziva a clauzei contractuale care prevede ca imprumutul este calculate raportat la cursul francului la cumparare, rezultand astfel o suma mai mare imprumutata, insa la rambursarea creditului, cand acestia achitau efectiv ratele, se calcula suma raportat la cursul de vanzare al francului, care este bineinteles mai mic decat cel de cumparare.
Altfel spus, cand banca  punea la dispozitie imprumutul, aceasta calcula cuantumul acestuia la cursul de vanzare afisat de ea, iar cand  incasa rata lunara,  calcula cuantumul acesteia raportat la schimbul de vanzare al monedei, CHF in speta noastra.
Intervine, asadar, diferenta dintre cursul de schimb la vanzare si cursul de schimb la cumparare a francului, care este suportata de catre imprumutati datorita acestor clauze abuzive, spunem noi, si curtea de asemenea , intrucat in baza acestei diferente de pret semnificative care se cumuleaza de-a lungul derularii contractului de credit, banca nu presteaza nici un serviciu, fiind asadar si de aceasta data in situatia unei plati nedatorate, care trebuie restituita catre imprumutati.

2.    Cazul Aziz vs. Spania si cum se pot apara persoanele care sunt executate silit de catre o banca;
3.    Efectul hotararii CJUE din Ungaria asupra contractelor de leasing;
4.    Posibilitatea unui proces colectiv de peste 100.000 de membri ca in Croatia si in Romania.
Pentru intrebari in legatura cu conferinta de presa, va rugam sa ne contactati!
Despre Cab. Av. Coltuc
Fondat in anul 2005, dupa o indelungata experienta in domeniu, Cabinet Avocat Coltuc a reusit sa se integreze pe deplin in piata juridica din Romania, oferind clientilor sai servicii profesionale prompte si eficiente. Departamente: recuperari creante, litigii, consultanta, registrul comertului, marketing si relatii cu clientii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava