MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, medicul Maricela Cobuz, a adresat mai multe întrebări ministrului sănătății, Victor Costache, la audierea în Comisiile reunite pentru sănătate din Camera Deputaților și Senat” pe care l-a acuzat că în doar trei luni de guvernare a reușit privatizarea sistemului de sănătate, astfel încât pacienții cu mai mulți bani să primească îngrijiri medicale mai bune decât cei săraci. Vă prezentăm integral comunicatul de presă al deputatului Maricela Cobuz.

”Astăzi, 19 februarie 2020, în Comisiile reunite pentru sănătate din Camera Deputaților și Senat, a fost audiat domnul dr. Victor Costache, candidat pentru funcția de ministru al sănătății. Este a doua audiere a domnului Contache pentru funcția de ministru al sănătății în cabinetul Orban II, după ce Guvernul PNL a fost demis prin Moțiune de Cenzură.
I-am adresat candidatului PNL pentru funcția de ministru al sănătății întrebarea referitoare la legea privind asistența medicală comunitară, care prevede introducerea medicilor în zonele izolate, precum Delta Dunării și Munții Apuseni, de ce nu au fost finalizate reglementările pentru a deveni legea aplicabilă și de ce este subfinanțată zona de asistență comunitară, ținând cont de patul că există cerere de angajare a medicilor în Deltă, dar nu există reglementări și nici fonduri. De asemenea, l-am întrebat pe domnul ministru propus dacă i se pare echitabilă din punct de vedere social privatizarea Sănătății, deoarece vor fi mai puțini bani pentru spitalele publice și mai mulți ani pentru spitalele private și mai puține tratamente gratuite pentru pacienți.
Celelalte întrebări adresate ministrului au făcut referire la Ordonanța nr.1 a Guvernului Orban, prin care a fost modificată celebra OUG 114 și a lăsat spitalele publice fără banii necesari pentru plata salariilor, la colaborarea ministrului cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private și amânarea cu un an a introducerii coplății, alocării sănătății a unui buget cu 22% mai mic decât a alocat PSD, etc.
În cele 3 luni de guvernare, Guvernul PNL, prin Ministerul Sănătății, a reuși privatizarea sistemului de sănătate, astfel încât pacienții cu mai mulți bani să primească îngrijiri medicale mai bune decât cei săraci. Recent, într-o declarație politică, domnul ministru Costache a susținut faptul că este o opțiune pentru sănătate, comparând asigurările medicale cu asigurările la mașini, respectiv RCA/CASCO.
Toate schimbările legislative în favoarea clinicilor private au venit în urma favorizării din partea ministrului Sănătății și a secretarului de stat, Horațiu Moldovan, care lucrează, în continuare, pentru spitale private. Ministrul Sănătății, Victor Costache operează pacienți cu probleme cardiovasculare la Sibiu, în timp ce Horațiu Moldovan a păstrat colaborarea cu o clinică privată pe secția de chirurgie. Cum își pot urmări cazurile grave ministrul și secretarul de stat când sunt în București, lăsând pacientul în ”service”?
Același ministru a favorizat în mod special mediul privat, iar spitalele de stat din România încep să rămână fără bani pentru plata salariilor. Este o gravitate extremă faptul că PNL refuză alocarea banilor pentru plata salariilor majorate ale personalului auxiliar, dar permite drenarea banilor publici către sistemul privat. Managerii de spitale au început deja să se plângă Asociației profesionale din care fac parte că actualul Guvern Orban i-a lăsat fără bani pentru a acoperi salariile în anul 2020.
Lipsa finanțării spitalelor publice de la bugetul de stat va duce la scăderea serviciilor medicale și chiar închiderea spitalelor, așa cum și-a dorit PNL prin comasarea acestora, aspect menționat în programul de guvernare.
Ministrul Sănătății promovează o demagogie grosolană în rândul cetățenilor, dând vina pe PSD pentru ”bugetul moștenit”. Le amintesc sucevenilor faptul că PSD a alocat Sănătății anul trecut cel mai mare buget din ultimii 30 de ani. PNL a făcut bugetul actual, prin angajarea răspunderii, prin care a tăiat 22% din banii Sănătății și 39% din banii spitalelor. Liberalii au redus bugetul Sănătății de la 14,9 miliarde lei la 11,5 miliarde, iar cel mai grav este faptul că cei mai mulți bani au fost tăiați de la spitale.
Astăzi, sistemul de sănătate din România nu mai este prioritar pentru Guvernul Orban, tocmai de aceea ministrul Sănătății a primit aviz negativ în Comisie (20 de voturi împotrivă, 6 pentru și o abținere). Singurul lucru rămas pe agenda politică a guverării liberale sunt alegerile anticipate și privatizarea României.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava