Lume lume hai la targ
MOPAN Suceava

10 licee implicate în acțiuni pentru sustenabilitate și mediu, premiate în cadrul proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta, derulat de Junior Achievement România și Raiffeisen Bank.

  • Junior Achievement (JA) România a derulat, cu sprijinul Raiffeisen Bank România, ediția-pilot a proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta, prin care susține liceele în demersul de a crește, în rândul elevilor, nivelul de conștientizare cu privire la problemele de mediu specifice comunității lor.
  • Peste 200 de elevi au beneficiat de activități applied learning.
  • 20 de echipe de elevi, alături de profesorii coordonatori, și-au prezentat proiectele pentru dezvoltare durabilă și responsabilitate față de mediu în cadrul evenimentului final.

Junior Achievement (JA) România a încheiat ediția-pilot a proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta, inițiativă derulată cu sprijinul Raiffeisen Bank România pentru a susține liceele în demersul de a crește, în rândul elevilor, nivelul de conștientizare cu privire la problemele de mediu specifice comunității lor.

169 de licee din 96 de localități au parcurs prima etapă a proiectului prin utilizarea resurselor educaționale disponibile pe platforma JA Learn™, în activități la clasă. Astfel, peste 6.280 de elevi au parcurs studii de caz sau exerciții de lucru în echipă prin intermediul cărora și-au dezvoltat o mai bună înțelegere a conceptelor și principiilor specifice sustenabilității – ciclul de viață al produsului, principiul celor 9R, amprenta ecologică, economie verde.

28 dintre aceste licee au continuat cu etapa a doua a proiectului, prin derularea unor acțiuni de informare a membrilor comunității pe teme de utilizare responsabilă a resurselor de mediu și planificarea unor acțiuni fezabile în viitorul apropiat. Organizată sub formă de competiție, această etapă a vizat capacitatea liceenilor de a propune soluții pentru probleme de mediu și de a deveni agenți ai schimbării în comunitățile lor.

Proiectul câștigător aparține unei echipe formate din elevi și un profesor coordonator de la Liceului Teoretic Grigore Moisil din Timișoara, care a propus utilizarea upcycling-ului pentru articole de îmbrăcăminte și consiliere în utilizarea acestora ca metode de combatere a fenomenelor fast fashion și bullying vestimentar.

Acesta a fost desemnat în cadrul finalei organizate la sfârșitul lunii mai, la sediul central Raiffeisen Bank, la care au participat 20 de echipe formate din elevi și profesori coordonatori.

Sunt extrem de mândră de elevii noștri pentru dedicarea și pasiunea de care au dat dovadă în cadrul competiției Eco-nomie pentru comunitatea ta, organizată de Junior Achievement România. Proiectul nostru, centrat pe sustenabilitatea în modă și combaterea bullying-ului vestimentar, a abordat probleme esențiale cu care se confruntă tinerii de azi. Industria textilă are un impact major asupra mediului, iar presiunea socială și bullying-ul vestimentar îi afectează pe adolescenți, influențându-i să cumpere impulsiv și să contribuie la supraconsum. Sper că acest premiu va inspira și alți tineri să se implice în proiecte care contribuie la o lume mai bună. – Profesor coordonator Liceului Teoretic Grigore Moisil, Timișoara

Alte nouă proiecte aparținând unor licee din București și din țară[1] au fost premiate pentru relevanța acțiunilor propuse în raport cu nevoile identificate la nivelul comunităților și impactul pozitiv pe care îl pot crea. De la reciclarea creativă la amenajarea dendrobotanică a spațiilor din jurul liceelor și protejarea habitatelor și a biodiversității din comunitate, toate proiectele au demonstrat angajament față de dezvoltarea durabilă și protejarea mediului.

”Suntem alături de Junior Achievement România de 14 ani, iar prin Eco-nomie pentru comunitatea ta, ne bucurat să susținem o inițiativă care și-a propus să încurajeze liceenii să adopte atitudini responsabile față de mediu.” – Bogdan Popa, Vicepreședinte, Operațiuni & IT, Raiffeisen Bank România

Cele 10 licee vor beneficia de sprijin financiar în valoare totală de 76.000 de lei, ce va putea fi utilizat exclusiv pentru derularea unor acțiuni ce contribuie la gestionarea responsabilă a resurselor în cadrul școlii sau pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu.

Lansat în 2010, parteneriatul dintre Raiffeisen Bank România și JA România a oferit până acum activități, resurse și kituri educaționale gratuite pentru dezvoltarea abilităților de planificare financiară pentru 310.000 de elevi și peste 7.700 de profesori, iar 42 de licee au beneficiat de finanțări pentru îmbunătățirea condițiilor de învățare și acces la educație online.

[1] LICEUL TEHNOLOGIC VASILE SAV Roman, COLEGIUL NAȚIONAL NICOLAE GRIGORESCU Câmpina, COLEGIUL NAȚIONAL TRAIAN Drobete-Turnu Severin, COLEGIUL NAȚIONAL FERDINAND I Bacău, COLEGIUL ANDRONIC MOTRESCU Rădăuți, COLEGIUL NAȚIONAL NICU GANE Fălticeni, COLEGIUL NAȚIONAL SPIRU HARET București, LICEUL TEHNOLOGIC NICOLAE IORGA Negrești (jud. Vaslui) LICEUL TEORETIC MIRON COSTIN Pașcani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava